Синдром немирних ногу

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Синдром немирних ногу или Вилис-Екбомова болест је скуп неуролошких симптома који се карактерише нелагодношћу у ногама током мировања. Прати је константним померањем ногу, свраб, пуцкетањем и језа у кожи, претежно у вечерњим сатима и ноћу, што има за последицу поремећај нормаланог процеса спавања, и или лежања у мирном стању.

Епидемиологија[уреди | уреди извор]

Иако се најчешће јавља код особа старијих од 40 година, са учесталошћу од 2-10%, синдром је присутан у свим старосним групама.

У око 15% случајева болест немирних ногу изазива хроничну несаницу.[1]

Код жена, болест се чешћа јавља него код мушкараца, што се објашњава чињеницом да је код мушкараца нервни систем стабилнији (јачи).

Етиологија[уреди | уреди извор]

Фактори ризика[уреди | уреди извор]

Синдром немирних ногу се може развити у било ком узрасту, чак и током детињства. Поремећај је чешћи са старењем и чешћим је код жена него код мушкараца.

Синдром немирних ногу обично није повезан са озбиљним медицинским проблемом, међутим, понекад он може да прати нека стања, као што су:

Поремећај Опис
Периферна неуропатија Ово оштећење нерава у рукама и стопалима понекад је последица хроничних болести као што су дијабетес и алкохолизам.
Недостатак гвожђа Чак и без анемије, недостатак гвожђа може изазвати или погоршати болест. Код болесника са историјом крварења из желуца или црева, или болесница са тешким менструалним периоде, или неправилном дијетом у крви се може јавити недостатак гвожђа.
Инсуфицијенција бубрега Ако постоји отказ функције бубрега, може се јавити и недостатак гвожђа, често са анемијом. Када бубрези не функционишу правилно, залихе гвожђа у крви се могу смањити. Ова и друге промене у хемији тела могу изазвати или погоршати болест.
Болести кичмене мождине Лезије кичмене мождине су често повезане са овом болешћу Након анестезије кичмене мождине, као што је кичмени блок, повећава се ризик од развоја синдрома немирних ногу.

Клиничка слика[уреди | уреди извор]

Главни симптом болессти је нагон за покретањем доњих екстремитета. Пацијенти обично описују симптоме као абнормалне, неугодне сензације у ногама или стопалима, које се обично дешавају на оба екстремитета истовремено, а јако ретко на рукама.

Понекад је пацијенту тешко да објасни сензације, које не описују као грч у мишићима или обамрлост, већ најшешће као жељу и потребу за покретом ногу.

Уобичајено је да сидорм болести варира у тежини и карактеристикама симптома, не само код одређених пацијената већ и код истог пацијента.

Понекад симптоми привремено нестају у одређеним временским периодима, а затим се поново враћају.

Заједничке пратеће карактеристике клиничке слике

Симптом Карактеристике
Сензације које почињу након одмора Осјећај обично почиње након лежања или након дужег седења, нпр. у аутомобилу, авиону или биоскопу.
Промене изазване покретом Након лаганог покретата или ходања смањује се осећај истезања и осећај трзања у ногама.
Погоршање симптома у вечерњим сатима Симптоми се јављају углавном ноћу, и погоршавају током сна.
Ноћни трзаји ногу Могу бити повезани са другим, чешћим стањем које се називају периодично кретање екстремитета током спавања, што узрокује трзаје и шутирање ногом, најшешће током ноћи.

Дијагноза[уреди | уреди извор]

Терапија[уреди | уреди извор]

Компликације[уреди | уреди извор]

Иако синдром немирних ногу не доводи до других озбиљних стања, симптоми могу бити у распону од једва досадних до онеспособљавајућих.

Многи болесници са овом болешћу тешко је подносе пре свега због нарушеног тока спавања.

Озбиљни облици болести могу проузроковати значајно оштећење квалитета живота и могу довести до депресије. Док стална несаница може довести до прекомерне дневне поспаности, која може ометати и процес дремања.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Paulo Daubian-Nosé, Miriam K.Frank, Andrea Maculano Esteves: Sleep disorders: A review of the interface between restless legs syndrome and iron metabolism. In: Sleep Sci. 7(4), Dez 2014, S. 234–237, doi

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Класификација
Спољашњи ресурси
Star of life.svgМолимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).