Сирене (ТВ серија)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сирене
H2O- Just Add Water.jpg
Сирене
Преп. и као H2O: Само додај воду
Формат фантастика, драма, комедија
Аутор Џонатан М. Шиф
Улоге Кариба Хајн
Клер Холт
Фиби Тонкин
Агнус Макларен
Индијана Еванс
Земља  Аустралија
Број сезона 3
Број епизода 78
Емитовање
Емитер Network Ten
Премијерно
приказивање

7. јун 2006. — 16. април 2010.
Сродно
приказивање

Mako Mermaids
Емитовање у Србији
Емитер Дизни канал[тражи се извор]
ТВ Ултра[тражи се извор]
РТС 2[тражи се извор]
Прво
приказано на

Дизни канал
Премијерно
приказивање

2013.

Сирене или H2O: Само додај воду (енгл. H2O: Just Add Water) је аустралијска ТВ серија за децу и тинејџере. Почела је са снимањем 2006. године. Друга сезона снимана је током 2007. и почетком 2008. године, а трећа сезона најављена је за почетак 2009. године. Прва и друга сезона заједно имају педесет и две епизоде. 2007. године, на телевизији је емитован и филм H2O: Само додај воду, који је направљен од неколико епизода серије.

Ова серија, прављена по идеји Џонатана М. Шифа, прославила је многе младе глумце, а понајвише три главне глумице, Карибу Хајн, Клер Холт и Фиби Тонкин.

Серија је стекла огромну популарност у земљама као што су Аустралија, Србија, Пољска, Бугарска, Румунија, Мађарска, Немачка и друге.

Серија је са емитовањем у Србији почела 2013. године на Дизни каналу, титлована на српски језик.[тражи се извор] Титл је радила Ес-Ди-Ај Медија и назив серије гласи H20: Само додај воду.[тражи се извор] Године 2014. године емитована је на ТВ Ултра,[тражи се извор] такође титлована, међутим назив серије је гласио Сирене. Исте године серија је почела да се емитује и на РТС 2.[тражи се извор]

Прича[уреди]

Ема, Клео и Рики су шеснаестогодишњакиње које расту на прелепим плажама Голд Коаста. Ема је дисциплиновани атлета, Клео нежна и несигурна, а Рики бунтовница. Рикином кривицом, девојке се једнога дана нађу насред пучине, а мотор на чамцу им се покварио. Да би дошле до обале, оне плове ка мистериозном острву Мaко. Девојке откривају да је ово вулканско острво прекривено предивном џунглом, и да ту живе многе специфичне врсте. Сасвим случајно, проналазе подводни тунел и одлучују да се избаве одатле тако што ће пливати. Оне улазе у мали природни базен, и, у том тренутку, пун Месец се нађе изнад воде, правећи чудан сјај.

Ема, Клео и Рики се враћају својим нормалним животима. Али девојке откривају да више никада неће бити нормалне: пет секунди након што додирну воду, оне постају сирене! Свака то открива на различит начин: Ема током свог тренинга, Клео током купања, а Рики када ју је попрскала прскалица за траву. Али, то није све. Свака добија своје моћи. Ема може да заледи воду, Клио да је помера у сваком правцу, а Рики да је натера да ври.

Једина особа која зна за њихову тајну је њихов пријатељ Луис, који се труди да им помогне у новонасталој ситуацији. Девојке морају да се навикну на своје нове моћи и на свој нови живот, али и да пазе да нико не сазна њихову тајну, јер знају колико би било опасно по њих да неко сазна да су сирене. Такође ће сазнати и Зејн, Еш и Вил

Главни ликови[уреди]

Рики Чедвик[уреди]

Рики Чедвик (Кариба Хајн) је нова девојка у школи, бунтовница. Живи с оцем, а мајка јој је умрла када је била мала. Искрена је, без проблема изговара критику и своје мишљење, и свакоме говори у лице шта мисли о њему. Она најбрже прихвата чињеницу да је сирена. Она прва од свих девојака проналази добре стране у њиховим моћима и могућностима. Током прве сезоне, заљубљује се у Зејна, с којим има везу с повременим прекидима. Рики има моћ да натера воду да ври, а касније и да произведе муње. На крају друге сезоне, њих двоје су заједно.

Ема Гилберт[уреди]

Ема Гилберт (Клер Холт) има моћ да замрзне воду, а касније и да заледи било шта, без присуства воде. Још од раног детињства, Ема тренира пливање, али када постане сирена, мора тога да се одрекне. Ема је послушна, има све петице у школи и примерно је дете. Често запада у конфликте с Рики, која јој је сушта супротност. Имала је две велике љубави, Бајрона у првој и Еша у другој сезони, коме и говори да је сирена.

Клео Сетори[уреди]

Клео Сетори (Фиби Тонкин) је повучена, мирна и нежна девојка, која има моћ да помера воду у било ком правцу, а касније и да направи праву олују. Најтеже прихвата чињеницу да је постала сирена, али су јој у томе много помогле пријатељице. За разлику од Еме и Рики, Клео је често несигурна у своје одлуке. Током прве сезоне, Клео је заљубљена у свог најбољег друга Луиса, и њих двоје су у вези на крају прве сезоне. Ипак, на почетку друге сезоне, они су већ раскинули. На крају друге сезоне, они обнављају своју везу.Клео има смеђе очи и црну косу, омиљенo јело и e рака.

Луис МекКартни[уреди]

Луис МекКартни (Агнус МекЛарен) је најбољи пријатељ Клио од када су били петогодишњаци. Након што му девојке откривају своју тајну, он постаје најбољи пријатељ и са Емом и Рики. Гаји велику страст према науци и пецању. Заљубљен је у Клио и њих двоје постају пар на крају прве сезоне, али раскидају пред почетак друге. Ипак, поново постају пар на крају друге сезоне. За то време, Луис је у вези с Шарлот, непријатељицом Клио, Рики и Еме.

Споредни ликови[уреди]

Шарлот Весфорд[уреди]

Шарлот Весфорд (Бритни Бернс) је непријатељица Клио, Рики и Еме. Долази у другој сезони, као нова ученица у школи. Посебно јој се не свиђа Клио, али зато постаје Луисова пријатељица, касније и његова девојка. Када открије тајну девојака, она одлази на острво Меко и тамо постаје сирена, која поседује све три моћи. Ипак, због злоупотребљавања својих моћи, на крају друге сезоне престаје да буде сирена и раскида с Луисом.

Зејн Бенет[уреди]

Зејн Бенет (Барџес Абертни) је локални "лош дечко", који мисли да све може, јер је син богаташа Харисона Бенета, који је врло арогантан. Он очајнички жели да импресионира свог оца, који не хаје много за њега, већ за посао. Зејн је одличан пливач и сурфер. Замало се удави када се нађе на броду који тоне, али га Ема спашава. Ипак, он примети њен реп. Он жели да сазна све више о "морском чудовишту", да би открио да су три пријатељице сирене. Током прве сезоне, заљуби се у Рики, али њихова веза често запада у кризе. На крају друге сезоне, њих двоје су заједно.

Госпођица Луиз Четем[уреди]

Госпођица Луиз Четем (Кристин Амор) је мистериозна дама која живи на обали. Она зна све о сиренама и труди се да помогне Рики, Еми и Клио колико год може. Она је, на неки начин, њихова заштитница. Она је и сама некада била сирена, уз две пријатељице, али су се оне разишле и њихове моћи су престале.

Ким Сетори[уреди]

Ким Сетори (Клио Меси) је млађа сестра Клио. Она и Клио се стално свађају, и Ким стално тражи начин да "смести" својој старијој сестри. Једном приликом, прочита дневник Клио, и замало открије тајну њене сестре и њених другарица. Више пута је била у прилици да открије њихову тајну, али јој није успело.

Елиот Гилберт[уреди]

Елиот Гилберт (Трент Саливен) је Емин млађи брат. Њих двоје су јако блиски и деле сваку тајну. Ипак, Елиот не зна да су Ема, Рики и Клио сирене. Када се једном приликом замало удави, Рики га спашава и он се заљубљује у њу, али га она одбија. Након много објашњења с њене стране, он и Рики остају само пријатељи.

Сирене са Мако острва[уреди]

Сирене с острва Мако (енгл. Mako Mermaids) је спин-оф серије „Сирене“. Продуцент серије је Џонатан М. Шиф у вези са телевизијском мрежом Network Ten и Nickelodeon.

Заплет[уреди]

Зак је дечак који је одлучио да кампује у логору на острву „Мако“ и сазнаје да га посматрају три девојчице сирене, Сирина, Лајла и Никси, које су чувари острва. Те ноћи пуног месеца младић ступа у контакт са чаробнoм водом у Базену Месеца. Следећег јутра, Зак открива да има моћ да контролише и манипулише водом. Касније, након случајног пада у воду, он открива да је такође постао тритон (мушка верзија сирене).

Три девојчице сирене након њиховог протеривања из јата јер су дозволиле да Зак постане тритон, радознале да сазнају како изгледа живот на копну и спремне да одстране Закове моћи, излазе на површину и инфилтрирају се међу људе.

Спољашње везе[уреди]