Сирене (цртана серија)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сирене
Mermaidcast2.jpg
Седам принцеза сирена. Стоје, Л-Д: Коко, Сара, Карен, Ноел. Доле, Л-Д: Главне улоге: Хeнон, Луција, и Рина. Такође члан дружине је и Сарина реинкарнација Сеира, које нема на овој слици.
マーメイドメロディーぴちぴちピッチ
(Mermaid Melody Pichi Pichi Pitch)
ŽanrРокенрол, шоџо, романса
Manga
Autor Мићико Јокоте
Ilustrator Пинк Ханамори
Izdavač Kodansha
Engleski izdavač Сједињене Америчке Државе Del Rey Manga
Ciljna grupa Шоџо
Časopis 'Nakayoshi'
Prvo izlaženje Септембар 2003Април 2005
Tomovi 7
Anime
Režiser Јошитака Фуџимото
Studio We've, Synergy SP
Nosilac licence Сједињене Америчке Државе ADV Films (одустао)
Сирене
Преп. и као Принцезе сирене
Режија Јошитака Фуџимото
Број епизода 39 (списак епизода)
Емитовање
Емитер Јапан TV Aichi
Србија Ултра, Хепи
Босна и Херцеговина РТРС
Тајван ETTV Yoyo, CTS
Хонгконг TVB Jade
Јужна Кореја ANIONE, CHAMP TV
Малезија TV3
Сингапур Mediacorp Channel 8
Филипини QTV 11
Италија Italia 1
Шпанија Clan TVE
Португалија Canal Panda, Panda Biggs
Премијерно
приказивање

3. април 2004. — 25. децембар 2004.

Сирене, познатије као Принцезе сирене (енгл. Mermaid Melody Pichi Pichi Pitch, јап. マーメイドメロディーぴちぴちピッチ [Māmeido Merodī Pichi Pichi Pitchi]), јапанска је цртана серија сценаристе Мичика Јокоте. Манга стрип је првобитно објављиван у месечној манга антологији. Постоје 32 поглавља (укључујући и две посебне приче) и деле се у седам сезона.

Анимирана серија је у продукцији TV Aichi. Прва сезона, која се састоји од 52 епизоде, је приказана на ТВ Токију од 5. априла 2003. године до 27. марта 2004. године. Друга сезона трајала је 39 епизода и емитована је од 3. априла до 25. децембра 2004. године.

ADV films стекли су лиценцу за анимиране јуна 2004. године по Северној Америци, али је на крају пала због потешкоћа у проналажењу који подржавају и обезбеђење ТВ-емитовања договора. Од 2009. године анимирани цртани је потпуно синхронизован, али је и даље задржан на TV Aichi. Непознато је да ли ће доћи до издања. Иако цртани није од тада поново лиценциран за енглески језик дистрибуције, Del Rey Manga је стекао права за објављивање стрипа у Северној Америци за публику. Почело је априла 2006 год. под именом Pichi Pichi Pich Mermaid Melody.

Прва сезона у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Македонији са емитовањем кренула је 2010, а друга 2011. године. Званични назив серије у Србији гласи Сирене, мада се на ТВ-у и роби често могао видети учесталији назив Принцезе сирене. Серија је премијерно емитована на ТВ Ултра,[1] а нешто касније и на Хепи ТВ.[2] Синхронизацију обе сезоне урадио је студио Лаудворкс.[3][4][5] У Босни и Херцеговини српска синхронизација такође је емитована и на РТРС.[6][4] Током емитовања цртана серија била је огроман хит у Србији.[4]

Увод[уреди]

Луција, принцеза сирена Северног Пацифика, бежи на површину због напада на њено краљевство, надајући се да ће да пронађе своју љубав, дечка ког је спасила од бродолома. На крају га проналази, Каита Домота. Али пошто њен људски облик, Луција Нанами, има мало сличности са њеним обликом сирене, Каито је не може препознати. Она не сме да му каже да је сирена, јер ће се у супротном претворити у морску пену. За време њеног боравка на површини, покушава да пронађе начин да Каито схвати њен прави идентитет.

У међувремену Луција добија задужење да сакупи осталих шест принцеза сирена и њихове бисере да би призвале легендарну богињу, Аква Реџину, да би могла да заустави нападе злих морских вила. Да би испунила мисију, удружује се са Хенон и Рином, принцезама сиренама које су такође изашле на површину. Оне користе своје бисере, претварају се у певачице и користе своје гласове као јаку моћ, а то им помаже да победе сваког непријатеља.

Улоге[уреди]

Улога Име глумца
Луција Нанами Александра Ристовић
Хенон Хошо Јелена Ђорђевић Поповић
Рина Тоин Андријана Оливерић
Карен Аиро Александра Младеновић
Ноел Аиро Јелена Стојиљковић
Коко Синари Наташа Балог
Сара Хикари Мариана Аранђеловић
Сеира Хикари Јелена Ђорђевић Поповић
Гаиде Михаило Лаптошевић
Каито Домото Милан Антонић
Хипо Ивана Александровић
Хипокампус Марко Марковић
Изуре Мариана Аранђеловић
Ерил Ивана Александровић
Марија Јелена Стојиљковић
Јури Јелена Стојиљковић
Шеше Александра Младеновић
Мими Мариана Аранђеловић
Микел Марко Марковић
Лејди Бет Андријана Оливерић
Лануа Јелена Стојиљковић
Арара Мариана Аранђеловић
Аква Реџина Мариана Аранђеловић
Микару Амаги Ивана Александровић
Ишибаши Владан Милић

Песме[уреди]

Иако се Сирене не могу упоредити са било којом аниме серијом, анимиране песме се не користе само као уводна и завршна шпица, већ се користе и као песме које сирене певају у току битке са злим морским вилама. У свакој епизоди се појави макар једна од следећих песама: Предивна жеља, Сећања, Дубоко море, Експлозија мелодије, Киша смарагда, Моћ сирена, Мој сан, Мрачно искушење, Нова љубав, Песма о љубави, Плаво небо, Сунчана јутра, Заједнички сан, Звездана светлост итд. У Србији је и издат ДВД са песмама из прве сезоне.

У српској синхронизацији, Јури, Хипо, Микару и Микел имају исти глас и у дијалозима и у песмама, а све остале песме изводе: Александра Бијелић Алексијевић, Марија Михајловић, Ивана Александровић, Андријана и Нела.[3][4]

Види још[уреди]

Референце[уреди]