Сиријски мрки медвед

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Сиријски мрки медвед
Ursus arctos syriacus.jpg
Сиријски мрки медвед
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Carnivora
Породица: Ursidae
Род: Ursus
Врста: U. arctos
Подврста: U. a. syriacus
Syrian Brown Bear Distribution.PNG
Област на којој живе Сиријски мрки медведи
Синоними

caucasicus Smirnov, 1919

dinniki Smirnov, 1919

lasistanicus Satunin, 1913

meridionalis Middendorff, 1851

persicus Lönnberg, 1925

schmitzi Matschie, 1917

smirnovi Lönnberg, 1925

Сиријска мрки медвед (лат. Ursus arctos syriacus) је релативно мала подврста мрког медведа пореклом са Блиског Истока и Кавказа.

Дистрибуција[уреди]

У бившем Совјетском Савезу, Сиријски мрки медвед настањује подручје Кавказа, нарочито у Јерменији, Азербејџану, Грузији и Туркменистану.[1]Међутим, генетска студија показује да су сви мрки медведи који живе на Кавказу у сродству са евроазијским мрким медведом (лат. Ursus arctos arctos).[2]Сем бившег СССР-а јавља се у Ирану, Ираку и Турској.[3]Ова врста је изумрла у Израелу, Либану и недавно у Сирији. Попут многих великих сисара, популација Сиријског мрког медведа се смањује услед губитка станишта и криволова. Они су популарна мета ловцима на крупну дивљач на Блиском Истоку и у Азији.[4]Поред тога, жуч медведа је вредна роба због његове употребе у традиционалној кинеској медицини као лек за реуматизам, слаб вид и камење у жучи.[5]

Карактеристика[уреди]

Сиријски мрки медвед

То је једна од мањих подврста мрког медведа, иако је мрки медведи као група спада међу највећим врстама медведа. Одрасли мужјаци имају лобање површине око 30-40 цм. Боја крзна је обично веома светло браон и у боји сламе. Длака дуж леђа је дужа, сиво-браон боје и често је другачијих нијанси од остатка тела, код неких појединаца као тамна линија која иде дуж леђа. Појединци из средињег и Западног Кавказа, чији се распони преклапају са Евроазијским мрким медведима, су тамније боје, и већих димензија, водећи неке природњаке да предложе да су они у ствари хибридна популација Евроазијског и Сиријских мрког медведа. Сматра се да ови мешовити медведи настали током Квартенарне ере када су Сиријски медведи мигрирали Северно и укрштали са већим Северним медведима. Ове популације имају лобање измерене 37-40 цм у дужину, а њихова боја крзна је црвенкасто браон без мешавине црне боје и браон тонова.

Станиште[уреди]

Генерално је пронађен у планинским областима широм настањеног подручја. Чини се да Сиријски мрки медведи живе у јазбини и зимује у пећинама и шупљинама дрвећа на бреговима, који се налазе на већим надморским висинама од бора и другог дрвећа. Изван хибернације ови медведи имају тенденцију да се хране на травњацима, ливадама, шумама и познато је да улазе у планинским селима и да се хране житарицама и орасима.[6]

Војтек[уреди]

Споменик Војтеку у Јордан Парку, Краков

У априлу 1942. године, неколико пољских војних јединица је из Персије кренуло на напорно путовање преко планина ка Египту и Палестини како би се регруписале под надлежношћу британске војске. Војници су тада наишли на дечака иранског порекла који је нашао младунче сиријског мрког медведа. Како је дечак био гладан, одлучио је да за мало хране војницима прода медведа. Медвед је добио име Војтек - што значи "онај који ужива у рату" и убрзо је постао маскота ове војне јединице. Војници су бринули о Војтеку: хранили су га и опходили се према њему као према још једном војнику, давали су му алкохол и цигарете, што је утицало на његов раст.

Поред својих "људских активности", Војтек је уживао и у игри са другим животињама, а његов најбољи пријатељ био је далматинац. Једном приликом, медвед је уплашио лопова који је покушао да украде муницију.

Војтек са артиљеријске гранате - грб 22. артиљеријских залиха

Када се пољска војска из Египта упутила у Непал 1944. године, медведу је било забрањено да се укрца на брод, тако да су војници дошли на идеју да му доделе чин, платну књижицу и серијски број. Такође су га научили и да салутира. Тако је Војтек постао легитимни члан пољске војске. Када би се конвој кретао, Војтек би седео на месту сувозача у једном од џипова, а како је вирио из џипа, људи на улицама увек би застајали и гледали га у чуду. Током битке за Монте Касино Војтек је заправо био од користи у борби - носио је кутије муниције тешке и до 45 килограма. Његово учешће у борби толико је инспирисало војнике, да су његови саборци променили свој званични амблем - од тада је на њему био Војтек који држи муницију.

Када су 1947. године војници били распуштени из службе, морали су да се поздраве са својим крзненим пријатељем који је свој дом пронашао у зоолошком врту у Единбургу, где је и угинуо у својој 22. години. Кадгод би неко од посетилаца проговорио пољски, он би се орасположио, а често су му у посету долазили и саборци, од којих су неки прескакали ограду и одлазили да се рву с њим.[7]

Референце[уреди]

  1. ^ Schliebe et al (2008).Ursus maritimus 2006 IUCN црвена листа угрожених врста црвена листа угрожених листа IUCN 2006. База података обухвата дугачак списак оправдање зашто је ова врста наведена као угрожена Приступљено: 17.12.2015
  2. ^ Murtskhvaladze, M.; Gavashelishvili, A.; Tarkhnishvili, D. (2010). "Geographic and genetic boundaries of brown bear (Ursus arctos) population in the Caucasus".Географске и генетске границе популације мрког медведа на Кавказу Molecular Ecology 19: 1829–1841. doi:10.1111/j.1365-294X.2010.04610.x. PMID 20345670. Приступљено: 17.12.2015.
  3. ^ The Mammals of Iraq. (PDF) Приступљено: 17.12.2015.
  4. ^ Первый американский русскоязычный интернет-магазин товаров для охотников. Russianbearhunt.com. Приступљено: 17.12.2015.
  5. ^ Arktofile.net. Жуч и жучна кеса Приступљено: 17.12.2015.
  6. ^ Lydekker, R. 1996. The Great and Small Game of India, Burma, and Tibet. Asian Educational Services. Приступљено: 17.12.2015.
  7. ^ http://www.nationalgeographic.rs Прича о медведу који је био активан члан војске током Другог светског рата. Приступљено: 17.12.2015.

Спољашње везе[уреди]