Сифнос

Са Википедије, слободне енциклопедије
Сифнос (Σίφνος)
Географија
Површина73,9 km2
Дужина15 km
Ширина7,5 km
Висина- m
Највиши врх-
Администрација
Највећи градАполонија
Демографија
Становништво2442  (2001)
Густина ст.33,04 стан./km2

Сифнос (грчки грч. Σίφνος) је једно од острва у групацији Киклада у Грчкој. Управно острво припада округу Милос у оквиру Периферије Јужни Егеј, где са оближњим острвцима чини засебну општину.

Природни услови[уреди | уреди извор]

Предео на Сифносу
Средиште острва - градић Аполонија

Сифнос је једно од острва Киклада средње величине. Престоница Атина је на 130 km удаљености ка северу. Најближа околна острва су на око 15 km раздаљине: Кимолос ка југозападу, Серифос ка северу и Парос ка истоку. Острво је средње разуђено и планинско у већем делу.

Сифнос спада у острва Киклада која су положена даље од копна, што повезано са сушном средоземном климом проузрокује сталан недостатак воде. Због тога је Сифнос сушан и каменит, а биљни и животињски свет су такође особени за ову климу. Од гајених култура доминирају маслина и винова лоза.

Историја[уреди | уреди извор]

За Сифнос, као и за целокупне Кикладе, је необично важно раздобље касне праисторије, тзв. Кикладска цивилизација, зависна и блиска Критској. Иза Кикладске цивилизације су данас остале бројне фигурине-идоли, везане за загробни живот. Током старе Грчке Сифнос је био један од малих полиса у веома важном делу Грчке и познат по богатству захваљујући налазиштима сребра.

После тога Сифносом је владао стари Рим, а затим и Византија. 1204. године после освајања Цариграда од стране Крсташа Киклади потпадају под власт Млечана, под којима остају дуго, до 16. века, када нови господар постаје османско царство. Становништво Сифноса је било укључено у Грчки устанак 20их година 19. века, па је острво одмах припало новооснованој Грчкој. Међутим, развој нове државе није спречио исељавање месног становништва у 20. веку. Последњих деценија ово је донекле умањено развојем туризма.

Становништво[уреди | уреди извор]

Главно становништво на Сифносу су Грци. Сифнос спада у острва са средњом густином насељености међу значајинијим острвима Киклада, али је развој туризма протеклих 20ак година допринео наглом просперитету острва и расту броја становника за око 25%. 1/3 становништва живи у средишту острва, насељу Аполонија, а исти број живи и у оближњем насељу Атемонас, некадашњој главној луци острва, а данас средишту туристичке привреде на Сифниосу.

Плажа на Сифносу
Манастир на Сифносу

Привреда[уреди | уреди извор]

Привреда Сифноса се данас заснива највише на туризму и поморству, а све мање на традициналној пољопривреди (маслине, винова лоза, мање јужно воће).

Спољашње везе[уреди | уреди извор]