Сијамска мачка

С Википедије, слободне енциклопедије
Традиционална Сијамска мачка
Традиционална или Стари стил сијамске мачке
Традиционална или Стари стил сијамске мачке
Земља порекла
Тајланд
Стандард(и) расе
TICAстандард
Модерна Сијамска мачка
Sealpoint Siamees.jpg
Земља порекла
Тајланд
Стандард(и) расе
CFAстандард
TICAстандард
AACEстандард
ACFAстандард
ACFстандард
CCAстандард

Сијамска мачка је веома популарна раса домаће мачке, посебно у Европи и Америци. Карактеристична је по светлој једнобојној, краткој длаци без подлаке, са тамнијим обележијима. Води порекло из Сијама (данашњи Тајланд), где је поштована у будистичким храмовима, као и на двору сијамског краља. У Европу стиже у другој половини 19. века, а у Америку почетком 20. века.

Њихова историја

Сијамске мачке су из Тајланда, (Сијама) . Сијамске мачке су смели да имају само владари, познати и богати људи. У 1800 години сијамске мачке су постале попуаларне у свим земљама. Сматрају се најстаријом расом. Неке се рађају са искривљеним репом, због тога што им је у Сијами једна краљица савијала репове, како им не би испадао накит са репа. Краљица их је много волела, као што је волела накит.

Изглед

Познате су по прелепим плавим очима. Код класичних сијамских мачака тело им је округло, а код модерних издужено. Све сијамске мачке се рађају беле, а како расту тако се све тамније. Уши, лице, шапе и реп постају тамнији. Нeкe сијамке мачке имају укрштене очи што значи да имају лош вид. Код класичних мачака лице је округло, а код модерних троугласто. Има различитих нијанса боја ,неке су сиве , неке барон, крем, тамнобраон , неке чак и са пругама , црвенкасте, или беж.

Сијамска мачка је препознатљива по својој једнобојној длаци и тамним обележјима на ногама, репу и глави. Тело је средње величине, дугачко и витко. Глава је дугуљаста и издужена према њушци. Очи су косе, велике и плаве боје. Реп је дугачак и сужава се ка врху. Тежина је од 2,5 до 5,5 килограма.

Уопштено

Могу да живе од 14 до 20 година. Знатижељне су, паметне, врло развијених гласовних способности и захтевне. Оне се вежу за власника и учествују у свим његовим активностима. Воле да буду у центру пажње, али се добро слажу са псима и другим мачкама. Здраве су, немају никакве здраствене проблеме.Траже пуно пажње.Добре су за породицу.Не воле да се селе, везују се за једно место и теско се привикавају на нова места. Имају репутацију веома осветољубивих мачака.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]