Си-Би-Ес

Из Википедије, слободне енциклопедије
Седиште Си-Би-Еса у Њујорку

Си-Би-Ес (енгл. Columbia Broadcasting System) је једна од највећих телевизијских и једна од некад највећих радио-мрежа у САД. Настала као једна од пионирских радио-мрежа, Си-Би-Ес је врло рано стекла углед захваљујући квалитету свог програма; пре него што је развој кабловске телевизије довео до поделе некад јединственог телевизијског тржишта, Си-Би-Ес је била једна од чланица Велике тројке (остале две су Еј-Би-Си и Ен-Би-Ес) која је неприкосновено доминирала телевизијском продукцијом САД.

Понекад се за Си-Би-Ес користи израз Мрежа Тифани; овај надимак је алузија на драгоценост њеног програма, односно референца на једну од првих демонстрација телевизије у боји, коју је Си-Би-Ес представила у бившој згради Тифанија у Њујорку 1950. године.

Мрежа је донедавно била у власништву медијског конгломерата Виаком (који је сам некад био огранак Си-Би-Ес). Си-Би-Ес као и други традиционални радиодифузни ресурси су крајем 2005. постали део нове корпорације Си-Би-Ес након раздвајања од Виакома. Корпорација Си-Би-Ес и нови Виаком су под контролом компаније Нешнал Амјусментс.

Спољашње везе[уреди]