Си-Би-Ес

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Си-Би-Ес
Типкабловска
Земља САД
Доступностсвет
ВласникСи-Би-Ес корпорејшон
Датум покретања18. септембар 1927.
Веб-сајтhttps://www.cbs.com

Си-Би-Ес (енгл. Columbia Broadcasting System) једна је од највећих телевизијских и једна од некад највећих радио-мрежа у САД. Настала као једна од пионирских радио-мрежа; Си-Би-Ес је веома рано стекао углед захваљујући квалитету свог програма; пре него што је развој кабловске телевизије довео до поделе некад јединственог телевизијског тржишта, Си-Би-Ес је био један од чланова Велике тројке (остала два су Еј-Би-Си и Ен-Би-Ес) који је неприкосновено доминирао телевизијском продукцијом САД.

Понекад се за Си-Би-Ес користи израз Мрежа Тифани; овај надимак је алузија на драгоценост програма, односно референца на једну од првих демонстрација телевизије у боји коју је Си-Би-Ес представио у бившој згради Тифанија у Њујорку 1950. године.

Мрежа је донедавно била у власништву медијског конгломерата Вајаком (који је сам некад био огранак Си-Би-Ес). Си-Би-Ес као и други традиционални радиодифузни ресурси је крајем 2005. постао део нове корпорације Си-Би-Ес након раздвајања од Вајаком. Корпорација Си-Би-Ес и нови Вајаком су под контролом компаније Нешонал амјузментс.

Спољашње везе[уреди]