Пређи на садржај

Скит (стрељаштво)

С Википедије, слободне енциклопедије

Скит енгл. skeet или гађање летећих мета на полукружној стрељани је као и трап спортско гађање пушком сачмаром на летеће мете у ваздуху на полукружној стрељани. За резлику од трапа код скита постоје два фиксна лета мете, а стрелац мења стрељачка места у полукругу. Мете се избацују из две кућице — леве више и десне ниже — одређеним редоследом, а гађају се са посебних места на полукругу. Ове комбинације дају практично све углове полета мете које долазе у обзир. За разлику од трапа где је на сваку поједину мету дозвољено пуцати два хица, у скиту је дозвољен само један хитац. Стрелац тачно зна смер и путању лета мете. Мета се после дате команде може се избацити са задршком од 3 секунде. Тек када је мета избачена, стрелац приноси пушку рамену и гађа.

Стрељачка дисциплина скит (skeet-shooting) уведена је почетком XX века у Северној Америци, као измењени ранији облик гађања глинених голубова и убрзо је постала врло популаран спорт великог броја стрелаца. Године 1926. утврђена су правила ове дисциплине, а 1968. је постала олимпијска дисциплина.

Скит се гађа на полукружној стрељани са 8 стрељачких места. Летеће мете избацују се из две кућице различитих величина — леве и десне. Кућице носе интернационални назив Пул лева, виша и Марк десна, нижа. Из више полеће мета са висине од 3,05 метара, а из ниже са висине од 1,07 метара. На полукрурној писти са радијусом 19,2 метра рапоређено је седам стрељачких места у облику квадрата чије су странице 91 центиметар. Место број 8 смештено је тачно у средини између обе кућице. Оно има облик правоугаоника са дужом страном 1,82 метра и краћом 91 cm. Право у продужетку испред места број 8 на 5,5 метара налази се сециште путања летећих мета из обе кућице. У свакој кућици налази се по једна машина. Тачка укрштања обе мете налази се на висини око 4,5 метара изнад земље. Домет мета је 65—70 метара. Иако је смер и висина мета увек исти, стрелац, мењајући положаје на полукругу долази у различито тешке позиције за гађање. Гађа се у серијама од по пет стрелаца који један за другим, почињу да гађају са стрељачког места бр 1. Кад сви стрелци заврше гађање на том месту и то једну мету из високе кућице, једну из ниске кућице и на по један истовремено испуштен дубл (исторвемено избацивање мета из обе кућице) одлазе сви заједно на место број 2.

Техника гађања[уреди | уреди извор]

У складу са правилима стрелац заузима став. Пушка се држи обема рукама тако да кундак буде приљубљен уз стрелчев бок. Чело кундака мора да се види испод подлактице десне руке. Такмичар мора стајати у границама стрељачког места. Кад је спреман позива за избацивање мете, при чему се може служити било којим позивом употребљивим на трапу, али је уобичајено да се користи интернационални позивом пул односно марк према томе из које кућице позиова мету. Дубл се добија на позив пул, само што судија гласно наређује избацивање дубла. Стрелцу је дозвољено принети пушку рамену и гађати тек кад је мета избачена из отвора на кућици. Избацивање мета регулише тзв. тајмер (енгл. timer).

Правила[уреди | уреди извор]

Јадна скит-серија се састоји од 25 мета по сваком стрелцу. Група стрелаца започиње редоследом имена уписаних у стартну листу, па стрелац са бројем 1 гађа први са стрељачког места 1. Гађа се најпре одлазећа, а заим долазећа мета. У дублу важи правило да се најпре гађа мета избачена из кућице која је ближа стрелцу. Такмичар може променити редослед гађања, али то мора пре почетка пријавити судији. При првом промашају стрелац поново гађа са истог места у мету из исте кућице, а постигнути резултат се уписује као мета 25. То је тзв. опциона мета. У случају кад стрелац погоди редом све 24 мете, бира сам са којег ће места гађати 25 мету. На позицији 8 сви стрелци прво гађају мету која долази са високе кућице, а затим ону из мале. Дублови се гађају са стрељачких места 1, 2, 5 и 7. У квалификацијама мушкарци гађају по 5 серија, а жене по три. Најбољих шест гађају још једну додатну серију у финалу. У случају једнаког резултата се врши распуцавања, само у случају ако се то догодило међу прва три места.

Оружје и опрема[уреди | уреди извор]

Пушка за ски стрелишта је специјално конструисана за за гађање на кратким одстојањима. За разлику од пушке за трап стрелишта, цев пушке за скит стрелишта има обрнути чок (левак ка споља). Тиме се постиже знатно растурање оловних зрнаца по већој површини и омогућује сигурније гађање. Ово растурање зрнаца на раздаљини од 25 метара обухвата круг пречника 30—40 cm. Муниција је посебно направљена са највећим дозвољеним промером зрнаца од 2 mm. Тежина дозвољеног олова, калибар и дужина чауре исти су као и код муниције за трап. И за ово гађање употребљавају се летеће мете као у трапу. Израђене су од масе сличне асфалту. Тањурастог су облика и морају према правилима бити контрастне боје у односу на околину (црна, бела, жута или наранџаста). Димензије летеће мете такође су одређене правилима и износе: промер 11 cm, висина 2,5—2,7 cm. а тежина 100—110 г. Летеће мете се пуњене специјаним прашком којим се погодак јасније показује публици.

Одећа мора омогућити лагане и пријатне покрете. Најчешће се употребљавају стрељачки прслуци са подлошком на десном рамену који омогућује клизање кундака при пуцању. Широки џепови са сваке стране прслука служе такмичарима за одлагање пуних нобоја. Израђују се исти за обе дисциплине трап и скит. Једно од помагала је и стрељачка капа, која штитри очи од сунца. Ту су и штитници за уши, који имају задатак заштити уши од детонације пуцња.

Скит на олимпијски играма[уреди | уреди извор]

Скит је уведен у програм Олимпијских игара на Играма 1968. у Мексико ситију. До Олимпијски игара 1992. у Барселони било је дозвољено да се у скиту такмиче заједно мушкарци и жене, али у од Игара 1996. такмичење у скиту је био дозвољено само мушкарцима, што је донекле контроверзана одлука, јер је 1992. олимпијски победница била жена, Џанг Шан из Кине. Међутим, жене су и даље учествовала на Светским првенствима у стрељаштву, а од Олимпијским играма 2000. у Сиднеју скит у женској конкуренцији је уведен као посебна дисциплина.

Тренутни светски рекорди[уреди | уреди извор]

Стање 30. новембар 2012.

Тренутни светски рекорди у скиту
Мушкарци Квалификације 125 Винсент Ханкок  САД
Торе Броволд  Норвешка
Микола Милчев  Украјина
Jan Sychra  Чешка
Торе Броволд  Норвешка
Nasser Al-Attiyah  Катар
14. јуни, 2007.
13. јули, 2008.
9. мај 2009.
20. мај 2009.
25. јул 2009.
17. јануар 2012.
Лонато, Италија
Никозија, Кипар
Каиро, Египат
Минхен, Немачка
Осијек, Хрватска
Финале 150 Винсент Ханкок  САД
Торе Броволд  Норвешка
Торе Броволд  Норвешка
Jan Sychra  Чешка
Nasser Al-Attiyah  Катар
14. јуни, 2007
13. јули, 2008
25. јул 2009.
7. март 2011.
17. јануар 2012.
Лонато, Италија
Никозија, Кипар
Осијек, Хрватска
Консепсион, Чиле
Екипно 366 Shawn Dulohery, Винсент Хенкок, Френк Томпсон  САД 15./16. август 2009. Марибор, Словенија
Јуниори Појединачно 125 Винсент Ханкок  САД 14. јуни, 2007 Лонато, Италија
Екипно 356 Јоргос Казакос, Yiasoumis Michael, Маркос Павлу  Кипар 9. јули, 2008 Никозија Кипар
Жене Квалификације 75 Кимберли Роуд,  САД 25. март 2012. Тусон, САД
Финале 99 Данка Бартекова,  Словачка (74+25)
|Кимберли Роуд,  САД (75+24)
|Кимберли Роуд,  САД (74+25)
9. јули 2008.
25. март 2012
25. март, 2012.
29. јул 2012.
Никозија, Кипар
Тусон, САД
Лондон, УК
Екипно 214 Веи Нинг, Ју Сјумин, Џанг Шан  Кина 5. септембар, 2007. Никозија, Кипар
Јуниорке Појединачно 72 Терез Лундквист  Шведска 11. август 2009. Марибор, Словенија
Екипно 198 Alexander Chiang, Кејтлин Конор, Amber English  САД 11. август 2009. Марибор, Словенија

Тренутни олимпијски рекорди[уреди | уреди извор]

Стање после Олимпијских игара 2012. Олимпијска скит правила су се променила у 2005. па су сви победници на Играма у Пекингу поставили олимпијске рекорде.

Тренутни олимпијски рекорди у скиту
Мушкарци Квалификације 123 Винсент Ханкок,  Сједињене Америчке Државе 30. јул 2012. Лондон, УК
Финале 148 Винсент Ханкок,  Сједињене Америчке Државе 31. јул 2012. Лондон, УК
Жене Квалификације 72 Кимберли Роуд,  Сједињене Америчке Државе 29. јул 2012. Лондон, УК
Финале 99 Кимберли Роуд,  Сједињене Америчке Државе 29. јул 2012. Лондон, УК

Види још[уреди | уреди извор]