Скијатос

С Википедије, слободне енциклопедије
Скијатос, Скјатос (Σκιάθος)
GR Skiathos.PNG
Географија
Површина50 km2
Дужина10 km
Ширина6 km
Администрација
Највећи градСкијатос
Демографија
Становништво6160  (2001)
Густина ст.123,2 стан./km2

Скијатос или Скјатос (грч. Σκιάθος) је једно од острва Спорада у Егејском мору.

Острво управно припада округу Споради, као једна од општина. Седиште општине и највеће насеље на острву је градић Скијатос.[1]

Природни услови[уреди | уреди извор]

Карта острва са назначеним плажама

Скијатос је најзападније и копну најближе од свих острва Спорада (свега 2 km). Најближе друго спорадско острво је Скопелос на 7 km ка истоку. Острво Евбеја се налази на 12 km јужно.

Површина Скијатоса је 50 km² и по томе је Скијатос најмањи од важнијих острва Спорада. Дужина острва је око 10 km, а ширина до 6 km. Обала острва није много разуђена. Острво је брдовито, нарочито у северном делу, док је југ најпитомији.

Клима на Скијатосу је средоземна. Острво је веома шумовито (шуме средоземног бора - пинара).

Становништво[уреди | уреди извор]

По последњем попису из 2001. године на острву живи око 6.160 становника, од у главном месту, градићу Скијатосу чак 5.000 ст. (око 80%). Осталих неколико насеља су сви са мање од 200 становника. Готово целокупно становништво су Грци.

Привреда[уреди | уреди извор]

Пољопривреда је традиционално занимање острвског становништва, поготово узгајање бадема, винове лозе, маслине. Данас је она у сенци туризма. У прилог туризму иде и добра саобраћајна опремљеност острва, пре свега на основу постојања савременог аеродрома Скијатос. Иако је аеродром изузетно мали, врло је добро организован, сасвим је довољан за локалне потребе и чак чини приступачним и суседно острво Скопелос до кога преостаје још пар км вожње бродом. Баш као што је и аеродром добро организован, читаво острво је врло добро повезано градским линијама што чини ово острво веома приступачним.

Галерија слика[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Скијатос”. Медитеранео. Приступљено 21. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]