Скијатос

Из Википедије, слободне енциклопедије
Скијатос, Скјатос (Σκιάθος)
Скијатос
Скијатос
Географија
Координате
Површина 50 km2
Геологија морско
Демографија
Популација
Густина насељености
Највећи град Скијатос

Скијатос или Скјатос (грч. Σκιάθος) је једно од острва Спорада у Егејском мору.

Острво управно припада округу Споради, као једна од општина. Седиште општине и највеће насеље на острву је градић Скијатос.

Природни услови[уреди]

Карта острва са назначеним плажама

Скијатос је најзападније и копну најближе од свих острва Спорада (свега 2 km). Најближе друго спорадско острво је Скопелос на 7 km ка истоку. Острво Евбеја се налази на 12 km јужно.

Површина Скијатоса је 50 km² и по томе је Скијатос најмањи од важнијих острва Спорада. Дужина острва је око 10 km, а ширина до 6 km. Обала острва није много разуђена. Острво је брдовито, нарочито у северном делу, док је југ најпитомији.

Клима на Скијатосу је средоземна. Острво је веома шумовито (шуме средоземног бора - пинара).

Становништво[уреди]

По последњем попису из 2001. године на острву живи око 6.160 становника, од у главном месту, градићу Скијатосу чак 5.000 ст. (око 80%). Осталих неколико насеља су сви са мање од 200 становника. Готово целокупно становништво су Грци.

Привреда[уреди]

Пољопривреда је традиционално занимање острвског становништва, поготово узгајање бадема, винове лозе, маслине. Данас је она у сенци туризма. У прилог туризму иде и добра саобраћајна опремљеност острва, пре свега на основу постојања савременог аеродрома Скијатос. Иако је аеродром изузетно мали, врло је добро организован, сасвим је довољан за локалне потребе и чак чини приступачним и суседно острво Скопелос до кога преостаје још пар км вожње бродом. Баш као што је и аеродром добро организован, читаво острво је врло добро повезано градским линијама што чини ово острво веома приступачним.

Галерија слика[уреди]

Спољашње везе[уреди]