Скорпион (оружје)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Савремена реконструкција скорпиона

Скорпион или скорпио је била врста римског артиљеријског оружја. Ово оружје је било препознатљиво по својој прецизности и моћи.

Конструкција[уреди]

Скорпион је оружје врсте мањег катапулта, али више личи на снајпер него на оружје за рушење зидина. Највероватније су га измислили Грци, а касније су га прихватиле римске легије. Овај катапулт користио је систем торзионе опруге.

Комплексност конструкције, а посебно торзионе опруге утицала је на велику сензитивност при промени температуре или влажности. Ово оружје се користило до Развијеног средњег века са изузетком Византије, али се поново појавило током Првог крсташког похода у облику великог самострела.

Коришћење[уреди]

Током Римске републике и раног царства, стандард по легији је био 60 шкорпиона, или један за сваку центуриу. Скорпион је имао углавном две функције у легији. При прецизном гађању, то је било оружје које је на раздаљини до 100 метара могло да погоди било ког непријатеља. Током опсаде Аварикума, у рату против Гала, Јулије Цезар је описао застрашујућу прецизност скорпиона.[1] При параболичном гађању, домет је већи и кретао се до 400 метара, при чему је могло да се избаци 3-4 хитца у минути. Код прецизног гађања број хитаца је био значајно мањи.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. Gilliver, Kate (2002), Caesar's Gallic Wars, 58-50 BC (Series: Essential Histories); Osprey Publishing, pp 54-55.

Спољашње везе[уреди]