Скот Тејлор

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Скот Тејлор
Skot Tejlor (slika Malagurski Borisa).JPG
Скот Тејлор, јул 2006, Ванкувер, Канада
Пуно име Скот Тејлор
Датум рођења (1960-12-30)30. децембар 1960.(57 год.)

Скот Тејлор (енгл. Scott Taylor) је канадски новинар са експертским познавањем војног и ратног извештавања. Његови извештаји о ратним догађањима укључују ратове у бившој СФРЈ, Камбоџи, Африци и од недавно у Ираку. Тејлор је бивши редов у Војсци Канаде, а тренутно је главни уредник војног магазина Esprit de Corps.

Новинарска каријера[уреди]

У новинарској каријери извештавао је из Персијског залива још током војне операције "Пустињска олуја" 1991. године, док је на просторе бивше Југославије као ратни извештач приспео априла 1992. Прошао је с бележницом, пером и фото-апаратом ратне окршаје у Хрватској, Босни и Херцеговини, као и НАТО бомбардовање СРЈ, те нападе ОВК на српске снаге безбедности на Косову и Метохији, али и македонско-албански сукоб у Македонији.

Тејлор је велики критичар канадске војске и Министарства националне одбране, а такође је био жестоки противник интервенције западних сила у косовском и ирачком рату. Тејлор је редован колумниста за канадски магазин Halifax Herald из Нове Шкотске.

Потом је, ношен ветровима рата, отишао у Ирак, где је, 2004. године, Скот Тејлор, заједно са једним турским колегом, киднапован од стране Ансар ал-Исламске побуњеничке групе, гране Ал-Каиде у Ираку. Тејлор је физички и ментално тешко злостављан, неколико пута су му отмичари претили смрћу. После пет дана Тејлор је ипак пуштен на слободу.[1] У Београду је о томе на српски језик управо преведена и објављена Тејлорова књига „Од Београда до Багдада

Скот Тејлор је позван да сводочи на суђењу бившем југословенском председнику Слободану Милошевићу у Хагу, и провео је 6 сати у ћелији са Милошевићем у припреми за сведочење. Десет дана пре него што је Тејлор требало да сведочи, Слободан Милошевић је умро.

Књижевни рад[уреди]

Тејлор је написао неколико књига, многе од њих су преведене и на српски језик:

Галерија[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]