Скуби Ду

Из Википедије, слободне енциклопедије

Скуби Ду је име дугометражне америчке анимиране телевизијске серије која је настала 1969. и још увек се објављује у пуно различитих „подсерија“. Прва таква подсерија звала се „Скуби Ду, где си?" и изашла је у Хана-Барбера продукцији. Од 1997. серију продуцира Ворнер Брадерс. Поред великог броја подсерија и шоова изашло је и неколико дугометражних филмова, од којих два са правим људима (једино је Скуби компјутерски анимиран).

Ликови[уреди]

  • Скуби Ду је пас расе данска дога смеђе боје. По леђима и са стране тела има црне тачке и носи плаву огрлицу са иницијалима СД. Веома је плашљив и на најмањи знак опасности бежи главом без обзира, али зато има одличан апетит, а омиљена храна му је Скуби кекс. Када му га понуде спреман је да заборави на страх и крене у опасност.
  • Његов људски еквивалент зове се Норвил Роџерс, много познатији као Шеги. Он је високи, вижљасти пубертетлија чупаве косе (његов надимак значи „кудрав") у зеленој мајици с кратким рукавима који је увек приказан заједно са Скубијем и има такорећи исте особине као и он. У неким од подсерија јунаци су били само они, а у неким још три друга лика или неко од њих. Та три друга лика су:
  • Фред Џонс, плавокоси момак који је вођа екипе у већини серијала,
  • Дафне Блејк, риђокоса лепотица којој често оспоравају интелигенцију и сматрају да све гледа на помодан начин мада Дафне често доказује да није тако,
  • Велма Динкли, најпромућурнија чланица дружине. Она је углавном задужена за решавање замршених мистерија на које наиђу а које захтевају мозгање.
  • У појединим серијалима, дугометражним филмовима и у једном од два „жива“, појављује се и Скубијев сестрић Скрепи-Ду, хиперактивни псић који има вишак енергије и неустрашивости, и често први срља на противника чак иако је увек много мањи од њега. Његове најчешће реченице су: „Пусти мене на њих! Разнећу их! Здробићу их!" и „Мој ујка Скуби је неустрашив, баш као и ја“.

Радња[уреди]

Ових пет ликова, који своју дружину зову "Mystery Inc.", возе се по земљи (па и ван земље) у шареном комбију по имену Машина мистерија у потрази за мистеријама које би решили. Те мистерије се најчешће заснивају на томе да се неки негативац преруши у духа, вампира, зомбија или неко друго чудовиште, а онда терорише људе које жели да отера да би дошао до неке користи. Наравно, нема свака епизода баш овакву радњу, али већина се заснива на њој или њеним варијацијама. Епизоде, то јест мистерије, углавном се завршавају тиме што негативац буде ухваћен, дружина би му пришла, а онда би му скинули маску и схватили да је то неко од ликова кога су током епизоде срели. Чест коментар кога негативци изговарају пошто буду увхаћени је "And I would've gotten away with this, too, if there wasn't for those meddling kids!" ("А успео бих да се извучем да није било те деце забадала!")

Види још[уреди]