Скуби Ду

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Скуби Ду
Преп. и као Scooby-Doo
Жанр комедија, мистерија
Формат анимирана серија
Аутор Џо Руби, Кен Спирс
Земља  САД
Језик енглески
Емитовање
Премијерно
приказивање

13. септембар 1969.
Статус емитује се

Скуби Ду је америчка анимирана цртана франшиза, која садржи неколико анимираних цртаних серија, продуцираних од 1969. године до сада. Оригинална серија Где си ти Скуби Ду, је направљена од стране продукцијске куће Хана Барбера и писаца Џоа Руби и Кена Спирс, 1969. године. Овај суботњи јутарњи цртани говорио је причу о четири тинејџера, Фреду Џонс, Дафне Блејк, Велми Динкли, Норвелу "Шеги" Роџерс и њиховом причајућем псу, немачкој доги Скубију Ду, који решавају натприродне мистерије које прати низ будалаштина и погрешних корака.[1]

Након успеха оригиналне серије, Хана Барбера и Браћа Ворнер Анимација су продуцирали низ спиноф цртаних серија и сличнијис послова, укључујући телевизијске филмове и два Браћа Ворнер–продуцирана биоскопска филма. Неколико цртаних серија има другачију натприродну тему, укључујући и нове ликове, као што су Скубијеви рођаци Скуби Дам и Скрепи Ду као додатак или уместо неких оригиналних ликова.

Скуби Ду је оригинално приказиван на ЦБС каналу од 1969 до 1975, када се преместио на АБЦ канал. АБЦ је приказивао серију док она није била угашена 1986 године, и почео спиноф да се емитује, у ком је приказао главне ликове као децу, а спиноф се назвао Куче названо Скуби Ду, који се емитовао од 1988. до 1991. године. Нова Скуби Ду серија се емитовала на дечијем блоку на каналу ВБ, као и на наследнику канала, ЦВ, од 2002. до 2008. године. Нова цртана серија Скуби-Ду! Друштво за демистеризацију се емитовала на Картун нетворк каналу од 2010. до 2013. године,[2] и касније се серија Буди кул Скуби Ду емитовала на Картун нетворк каналу чије снимање још траје.[3] Репризе неколико серија су се емитовале на каналима Бумеранг и Картун нетворк у САД као и у осталим државама.

2013. године, ТВ Гајд је сврстао Скуби Ду цртани као пети најбољи цртани икада.[4]

Ликови[уреди]

  • Скуби Ду је немачка дога смеђе боје. По леђима и са стране тела има црне тачке и носи плаву огрлицу са иницијалима СД. Веома је плашљив и на најмањи знак опасности бежи главом без обзира, али зато има одличан апетит, а омиљена храна му је Скуби кекс. Када му га понуде спреман је да заборави на страх и крене у опасност.
  • Норвел "Шеги" Роџерс је високи, вижљасти пубертетлија, чупаве косе (његов надимак значи „кудрав") и увек у зеленој мајици с кратким рукавима. У неким од подсерија су само он и Скуби Ду били јунаци али касније је додато и још ликова.
  • Фред Џонс је плавокоси момак који је вођа екипе у већини серијала.
  • Дафне Блејк је риђокоса лепотица којој често оспоравају интелигенцију и сматрају да све гледа на помодан начин, мада Дафне често доказује да није тако.
  • Велма Динкли је најпромућурнија чланица дружине. Она је углавном задужена за решавање замршених мистерија на које наиђу а које захтевају мозгање.

Прича[уреди]

Ових пет ликова, који своју дружину зову Мистерија корп., возе се по Сједињеним Америчким Државама (понекад и у иностранству) у шареном комбију по имену "Машина мистерија" у потрази за мистеријама које би решили. Те мистерије се најчешће заснивају на томе да се неки негативац преруши у духа, вампира, зомбија или неко друго натприродно створење и терорише људе које жели да отера да би дошао до неке користи. Нема свака епизода овакву радњу, али већина се заснива на њој или њеним варијацијама. Епизоде, то јест мистерије, углавном се завршавају тиме што негативац буде ухваћен, дружина би му пришла, а онда би му скинули маску и схватили да је то неко од ликова кога су током епизоде срели. Чест коментар кога негативци изговарају пошто буду увхаћени је "And I would've gotten away with this, too, if there wasn't for those meddling kids!" ("Успео бих да се извучем да није било те деце забадала!")

Цртане серије[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ CD liner notes: Saturday Mornings: Cartoons' Greatest Hits, 1995 MCA Records
  2. ^ „Scooby-Doo: Mystery Incorporated on Cartoon Network”. TVGuide.com. Приступљено 11. 08. 2012.  „Scooby-Doo! Mystery Incorporated”. Bing.com. Приступљено 11. 08. 2012.  „Scooby-Doo! Mystery Incorporated – Series Overview”. Msn.com. Приступљено 11. 08. 2012. 
  3. ^ „Cartoon Network reviving 'Tom & Jerry,' 'Scooby-Doo'. EW.com. Приступљено 27. 10. 2014. 
  4. ^ „TV Guide Magazine's 60 Greatest Cartoons of All Time”. TV Guide. Приступљено 27. 10. 2014.