Скуби Ду

Из Википедије, слободне енциклопедије
Скуби Ду
Scooby-Doo! Mystery Incorporated title.png
Scooby-Doo! Mystery Incorporated лого
Жанр комедија
Формат Анимирана серија
Аутор Џо Руби, Кен Спирс
Земља  САД
Језик енглески
Емитовање
Премијерно
приказивање

13. септембар 1969.
Статус емитује се

Скуби Ду је америчка дугометражна анимирана телевизијска серија која је настала 1969. и још увек се објављује у пуно различитих „подсерија“. Прва таква подсерија звала се „Скуби Ду, где си?" и изашла је у Хана-Барбера продукцији. Од 1997. серију продуцира Ворнер Брадерс. Поред великог броја подсерија и серија, изашло је и неколико дугометражних филмова, од којих два са правим људима (једино је Скуби компјутерски анимиран).

Ликови[уреди]

  • Скуби Ду је данска дога смеђе боје. По леђима и са стране тела има црне тачке и носи плаву огрлицу са иницијалима СД. Веома је плашљив и на најмањи знак опасности бежи главом без обзира, али зато има одличан апетит, а омиљена храна му је Скуби кекс. Када му га понуде спреман је да заборави на страх и крене у опасност.
  • Његов људски еквивалент је Норвил Роџерс, много познатији као Шеги. Он је високи, вижљасти пубертетлија, чупаве косе (његов надимак значи „кудрав") и увек у зеленој мајици с кратким рукавима. У неким од подсерија су само они били јунаци, а у неким још три њихова друга:
  • Фред Џонс, плавокоси момак који је вођа екипе у већини серијала.
  • Дафне Блејк, риђокоса лепотица којој често оспоравају интелигенцију и сматрају да све гледа на помодан начин, мада Дафне често доказује да није тако.
  • Велма Динкли, најпромућурнија чланица дружине. Она је углавном задужена за решавање замршених мистерија на које наиђу а које захтевају мозгање.

Радња[уреди]

Ових пет ликова, који своју дружину зову "Mystery Inc.", возе се по Сједињеним Америчким Државама (понекад и у иностранству) у шареном комбију по имену Машина мистерија у потрази за мистеријама које би решили. Те мистерије се најчешће заснивају на томе да се неки негативац преруши у духа, вампира, зомбија или неко друго чудовиште и терорише људе које жели да отера да би дошао до неке користи. Нема свака епизода овакву радњу, али већина се заснива на њој или њеним варијацијама. Епизоде, то јест мистерије, углавном се завршавају тиме што негативац буде ухваћен, дружина би му пришла, а онда би му скинули маску и схватили да је то неко од ликова кога су током епизоде срели. Чест коментар кога негативци изговарају пошто буду увхаћени је "And I would've gotten away with this, too, if there wasn't for those meddling kids!" ("Успео бих да се извучем да није било те деце забадала!")

Сезоне[уреди]