Скулптура Маршал Тито (Аугустинчић)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Аугустинчићев споменик Јосипу Брозу Титу у Кумровцу

Скулптура Маршал Тито, коју је 1948. године у бронзи израдио вајар Антун Аугустинчић,[1] подизана је широм Југославије. Прве скице за споменик Аугустинчић је израдио још 1943. године, недуго након доласка у партизане. Већ је тада израдио Титову бисту која је била изложена на подијуму у дворани Другог заседања АВНОЈ-а. Аугустинчић је коначно 1948. године извајао Титов споменик, који је постављен поред његове родне куће у Кумровцу. Након тога су примерци овог споменика подизани широм Југославије по градовима (Београд, Сарајево, Велење,…), музејима и галеријама. Најновији Аугустинчићев споменик Тита подигнут је у Скопљу и отворен 29. новембра 2013. године,[2] поводом 70. годишњице Другог заседања АВНОЈ-а, на којем је, међу осталим, Македонцима званично призната равноправност с осталим народима Југославије.

Мирослав Крлежа је у предговору за фотомонографију о Антуну Аугустинчићу 1968. године овако описао свој дојам о споменику:[3]

„…Тито, заогрнут војничком кабаницом, у готово меланколичној силхуети, није моделиран побједнички; ратовало се онда већ трећу годину под рискантним околностима, у опасној неизвјестности какву свакодневно доноси герила, пак је и овај портрет настао у непосредној близини њемачке армаде, кад су њемачке блиндиране дивизије биле удаљене једва неколико километара. Овај Аугустинчићев Тито, у партизанском шињелу, који је развио барјак отпора у хисторијском тренутку кад су се сви политичари наше земље предали на милост и немилост, није приказан у пози команданта на челу својих бригада; то је лик човјека коме је глава клонула од тешких брига, који замишљен кружи у узаном дворишту јајачке тврђаве, као што је кружио у робијашкој чоји по тамничким двориштима годинама.”

Списак скулптура[уреди]

Наводно је широм бивше Југославије подигнуто 40-ак примерака Аугустинчићевог Маршала Тита, не рачунајући бисте изведене из споменика; највећи део њих налази се или се налазио у бројним музејима, а њих шест је остварено у јавном простору. Неке од локација, где су се налазили или се налазе примерци споменика, су:

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Galerija Antuna Augustinčića Архивирано на сајту Wayback Machine (фебруар 26, 2014) (на језику: енглески), приступљено 11. 2. 2014.
  2. ^ Nitko ne zna tko je postavio Titov spomenik u Skopju Архивирано на сајту Wayback Machine (фебруар 22, 2014) (на језику: енглески), приступљено 11. 2. 2014.
  3. ^ Аугустинчић. „НИП Република“, Загреб 1968. година, XIII стр.
  4. ^ Jugonostalgija i Titovi spomenici, приступљено 11. 2. 2014.
  5. ^ Vreme.com, приступљено 11. 2. 2014.

Литература[уреди]