Пређи на садржај

Сламчица

С Википедије, слободне енциклопедије
Сламчице у боји

Сламчица или цевчица је танка цев која служи за сркање пића углавном из чаше. Име је добила по слами од чега се у почетку и правила.

Историчари не знају које добио идеју да направи сламчицу, али се верује да је веома стара.[1] Прве познате сламчице су се користиле за пијење пива.[1] Најстарија сламчица за пиће је пронађена у гробници Сумерана и верује се да је од пре 3.000. п. н. е., била је златна цевчица са племенитим уметнутим плавим каменом лапис лазулија.[1] 1800-их се правила од ража траве, постала је веома модерна и користила се свакодневно јер је била јефтина, али је имала недостатке јер је била мека због чега се ломила у пиће.[1] Марвин Стоун је како би отклонио те недостатке патентирао модернију сламчицу коју је направио 1888. године.[2] Данашње сламчице су направљене од полиетилена или полипропилена и користе се за једнократну употребу. Постоје разне дужине и ширине а најчешће су од 20 цм дужине. Понекад се уз њих добију и кишобранчићи.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г „The Amazing History and the Strange Invention of the Bendy Straw”. theatlantic.com. Приступљено 1. 9. 2013. 
  2. ^ „Bibliographic data: US375962 (A) ― 1888-01-03”. worldwide.espacenet.com. Приступљено 1. 9. 2013. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]