Слобода вероисповести

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Универзална декларација о људским правима гарантује слободу вероисповести

Слобода вероисповести (или слобода вере, религијска слобода) је принцип који подржава право сваког појединца да сам или у заједници са другим, приватно или јавно испољава своју религију или уверење кроз подучавање, религијску службу, обичаје и обреде, као и право промене властите религије, односно право да се не практикује никаква религија. [1] Право на „напуштање“ или престанак чланства у властитој религијској заједници, тј. апостаза, такође се сматра једним од темеља религијске слободе.

Концепција верских слобода поседује позитиван и негативан аспект:

  • Под позитивне аспекте слободе вере спада слобода појединца или групе људи да приступи религијској заједници у било којем облику и суделује обредним делима и прославама или другим религијским праксама.
  • Под негативне аспекте слободе вере спада слобода појединца или групе људи да напусти религијску заједницу у било које време, као и право на несуделовање обредним радњама, прославама и другим религијским праксама. То укључује и слободу неоткривања својих личних верских или филозофских уверења другима.

Слобода религије или уверења се у великом делу данашњег света сматра једним од основних људских права, а као такво је и дефинисано у чл. 18 Универзалне декларације о људским правима.

Примена начела слободе вероисповести у пракси, међутим, варира у различитим земљама. Концепт слободе религије, на пример, није међусобно искључив са концептом државне религије; у свом ужем значењу се првенствено односи на изостанак било каквог религијског прогона од стране државне власти.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]