Слободна школа Самерхил

Из Википедије, слободне енциклопедије
Самерхил школа

Самерхил (енгл. Summerhill) је неконвенционална школа коју је 1921. у Хелерау близу Дрездена основао шкотски педагог Александар Сатерленд Нил. Данас се школа налази у Лејстону (Сафок, Енглеска). У тој школи деца имају другачија права и одговорности него у традиционалним школама.

Деца која похађају Самерхил нису обавезна да долазе на наставу ако то не желе. Сами одлучују да ли ће радити у школским радионицама, играти се, читати, или ленчарити. Учитељи им не намећу своје ставове а Нил каже да је једино што је за децу у будућности битно да буду срећна, а нипошто то да испуњавају родитељска и друштвена очекивања.

Нил је у Самерхил често примао проблематичну децу у чијем је васпитању користио неконвенционалне методе као што су награђивање детета кад би ово нешто украло, допуштање уништавања школске имовине, допуштање да дете годинама уопште не присуствује ни једном часу и друге, због чега су га неки стручњаци критиковали иако су код преваспитавања такве деце ти методи често били ефикасни.

Нил сам признаје своје неуспехе с неком децом која би у школу долазила старија и с доста проблема накупљених током одрастања. Зато се Нил оријентисао на пријем млађе деце на коју друштво још није имало прилике „неповољно“ утицати.

Спољашње везе[уреди]