Смотанко и Трапавко: Невероватна мисија

С Википедије, слободне енциклопедије
Смотанко и Трапавко: Невероватна мисија
Смотанко и Трапавко: Невероватна мисија
СценариоХавијер Фесер
Кристобал Руиз
Кларо Гарсија
РежијаХавијер Фесер
УлогеКара Елехалде
Ханфри Топера
Ангел Шам
Марио Венансио
Виктор Мониготе
Емилио Гавира
КомпозиторРафаел Арно
ЗемљаШпанија
ЈезикШпански
Време трајања88 минута
Продукција
ПродуцентАнтонио Асенсио
Луис Мансо
Федерико Рамос
Директор
фотографије
Мигел Паблос
ПродукцијаIlion Animation Studios
Zeta Cinema
Películas Pendelton
Televisión Española
ДистрибуцијаWarner Bros.
Емитовање
Премијерно
приказивање
28. новембар 2014.

Смотанко и Трапавко: Невероватна мисија (шп. Mortadelo y Filemón contra Jimmy el Cachondo) шпански је цртани филм из 2014. године. То је анимирана комедија чији су ликови позајмљени из серије комичних књига под називом Mort & Phil. Филм је шест пута номинован за 29. Награду Гоја,[1] освојивши исту у категоријама за најбољу адаптацију и најбољи анимирани филм, а друго издање филм освојило је две награде Premios Feroz.[2]

Синопсис[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!

Џими ел Какондо и његов помоћнк украли су тајни документ из штаба Телекомуникацијске Индустријске Асоцијације (ТИА) што може изазвати подсмех од стране осталих шпијунских агенција. Управник неће имати избора да командује мисијом повратка Смотанка и Трапавка. Да зло буде веће, опасан криминалац Тронкамулас је побегао из затвора и планира да се освети Трапавку јер га је ухапсио. Они ће бити приморани да се удруже и нађу Џимијево склониште. У међувремену, Професор Бактерио покушава да помогне двојици агената његовим последњим изумом: reversicine, пићем које подстиче људе да буду супротно од оног какви иначе јесу.

Ликови[уреди | уреди извор]

Опис ликова базиран је углавном на књигама осим ликова Смотанка и Трапавка: Смотанко је много осетљивији а Трапавко је у ствари глуп, док је у књигама ситуација обрнута.

Смотанко: Трапавков подређени. Упркос томе што је трапав, прилично је лукав, сналажљив и изумео је неколико справица да би заштитио своје склониште. Поседује невероватну вештину камуфлаже, од маскирања у животиње до облачења службених одела. Као ни многи други, ни он не слуша свог шефа и више пута је показао да је компетентнији од Трапавка.

Трапавко: Смотанков шеф, страшно глуп, арогантан, кукавица, некомпетентан и шефовски настројен. Такође је склон изазивању невоља. Провео је много времена маштајући да је велики херој, али је презиран од стране свих и покушава да избегне осветољубиве непријатеље који су га ухапсили.

Награде и номинације[уреди | уреди извор]

Награде Категорија Номинације Резултат
29.Награда Гоја[1] Најбоља адаптирана екранизација Хавијер Фесер, Кларо Гарсија и Кристобал Руиз Освојено
Најбољи анимирани филм Освојено
Најбоља уметнича режија Виктор Мониготе Номинација
Најбоља продукција Луис Фернандез Лаго и Жулијан Лараури Номинација
Најбољи звук Николас де Пулпике и Хавијер Муњоз Номинација
Најбоља оригинална нумера "Morta y File" Рафаела Арноа Номинација
II Premios Feroz[2] Најбоља комедија Номинација
Најбоља композиција Рафаел Арно Номинација

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б del Caz, Ángela (7. 01. 2015). „Lista de nominados a los Premios Goya 2015”. eCartelera (на језику: Spanish). Приступљено 18. 01. 2015. 
  2. ^ а б „Lista de nominados a los Premios Feroz 2015”. Premios Feroz (на језику: Spanish). 16. 12. 2014. Архивирано из оригинала 17. 12. 2014. г. Приступљено 16. 12. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]