Снешко Белић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Снешко Белић

Снешко Белић је антропоморфна снежна скулптура која треба да представља човека. Обично их праве деца радујући се доласку зиме и снегу у оним крајевима Земљине кугле где снег пада. У неким случајевима, учесници зимских фестивала праве велики број ових скулптура. Снешко је кратког века, те је добар пример уметничке инсталације.

Снешкова прошлост[уреди]

Још један снешко

Прва писана документа која сведоче о постојању Снешка Белића потичу из 16. века (на пример код Шекспира). Овај полупарни лик се следеће спомиње у дечјим песмицама 1770. године у Лајпцигу. Тек почетком 20. века постаје редовна појава везана за прославе пред крај године. У неким земљама данас се он везује за прославу Божића, али најчешће се прави у знак прославе зиме, првог снега и за забаву младих. У двориштима и парковима стоји све док се не истопи.

Изградња[уреди]

Снешко Белић се састоји најчешће од три снежне кугле поређане једна на другу, при чему је доња кугла највећа, а горња је најмања. У неким крајевима света снешко се прави тако што се снег само гомила у вис. Кугле за снешка се праве тако што се у рукама направи грудва величине средње лопте, а онда се котрља по снегу и тако расте до жељене величине. Да би снешко што више подсећао на човека, он се украшава: каменчићи и угаљ се често стављају за уста и очи, некад и као дугмад замишљеног капута, а шаргарепа најчешће послужи као нос. У случају да му од снега нису направљене руке, стави се метла, мотка, или било шта друго што томе послужи.

Снешко Белић широм света[уреди]

Највећи снешко[уреди]

Олимпија Сноу

Титулу највећег у свету досад, носи снешко који је 2008. направљен у америчкој савезној држави Мејн. Био је висок 37,2 м и назван је по сенаторки која је представљала Мејн у то време, Олимпија Сноу (енгл. Olympia Snowe).[1] Претходно највећи снешко је био направљен у истом месту 1999. године и такође у част ондашњег сенатора.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]