Солунска бугарска мушка гимназија

С Википедије, слободне енциклопедије
Солунска бугарска гимназија, 1888-89 године

Солунска бугарска мушка гимназија „Св. Кирил и Методиј“ је прва гимназија на бугарском језику на територији географског региона Македоније. Гимназију је 1880. године основала Бугарска егзархија. Солун је у време оснивања гимназије припадао Османском царству а постојала је до 1913. године.

Оснивање[уреди | уреди извор]

Солунску бугарску мушку гимназију је основала Бугарска егзархија која је била неканонска бугарска национална[1][2] црква, основана 28. фебруара 1870. године.[3][4]

Циљеви рада гимназије[уреди | уреди извор]

У складу са планом који је направио Кузман Шапкарев а усвојила Бугарска егзархија Солун је требало да буде центар за образовање становника Македоније т. ј. како је наведено „мајка свих македонских школа“ чија је основна сврха „борба против српске и грчке пропаганде“ путем бугаризације становништва Македоније. Да би се реализовао тај циљ, једно одељење гимназије из Солуна је 1899. године пресељено у Битољ где је од овог одељења формирана Класична гимназија у Битољу а затим и Педагошка школа у Скопљу.

Крајем 19. и почетком 20. века политика бугаризације почиње да даје резултате. Ђаци гимназије под утицајем својих наставника постају инструмент групе револуционара који су имали отворену подршку Бугарске егзархије и који су извршили утицај на ђаке гимназије да се попут њих боре за Бугарску анексију Македоније. У том циљу су почели да организују штрајкове и побуне сукобљавајући се не само са својим наставницима већ и са грађанима.[5]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Stephen A. Fischer-Galaţi - „Man, state, and society in East European history“, 1970, Praeger, pp. 200 („...and in 1870 it established a Bulgarian national church (Bulgarian Exarchate)“)
  2. ^ L. S. Stavrianos, Traian Stoianovich - „The Balkans since 1453“, 2000, C. Hurst & Co. Publishers, pp. 371 („BULGARIAN EXARCHATE The first great victory for Bulgarian nationalism was the establishment in 1870 of a national church known as the exarchate.“)
  3. ^ "Bulgarian Orthodox Church", Encyclopædia Britannica: "The struggle for an independent Bulgarian church, begun late in the 18th century, culminated in the establishment in 1870 of a Bulgarian exarchate." (језик: енглески)
  4. ^ L. S. Stavrianos, Traian Stoianovich, "The Balkans since 1453", "Bulgarian Exarchate", pp. 371: "The first great victory for Bulgarian nationalism was the establishment in 1870 of a national church known as exarchate." (језик: енглески)
  5. ^ Шатев, Павел. „В Македония под робство“, София, 1983, трето издание, стр. 37., Приступљено 25. 4. 2013.