Пређи на садржај

Сомалски пирати

С Википедије, слободне енциклопедије
Фотографије разних сомалских пирата
Домет сомалских пирата до 2010. године

Пиратство на обали Сомалије је опасност за међународни транспорт робе још од Сомалског грађанског рата, а јако се шири од почетка 21. века. Пиратство омета испоруку пошиљки и повећава трошкове испоруке, кошта око 6,9 милијарди америчких долара годишње у глобалној трговини.[1] Осигуравајућа друштва, су профитирале од пиратских напада, пошто су премије осигурања значајно повећане за бродове који плове Индијским океаном.

Историја

[уреди | уреди извор]

У раним 1980-им, пре избијања грађанског рата у Сомалији, сомалско министарство за рибарство и агенција за развој поморства покренуле су програм развоја фокусиран на успостављању пољопривредних и рибарских задруга за рибаре. Сматрало се да сомалско рибарство има доста неискоришћених морских потенцијала. Сомалска морнарица штитила је обале Сомалије од страних рибара.

Након колапса централне власти у грађанском рату, Сомалска морнарица је распуштена. Сомалске територијалне воде остале су без икакве одбране, инострани рибарски бродови почели су илегалан риболов на сомалским обалама и бродови из великих компанија су почели одлагање отпада на обали Сомалије. То је довело до ерозије рибљег фонда. Локални рибари потом почели заједно да бране своје ресурсе, често у ватреним обрачунима. Када су увидели профитабилност плаћања откупа за заробљене бродове, паравојни команданти почели су да финансирају пиратске активности, делећи профит са пиратима.

  1. ^ „The Advantage of Piracy”. German-foreign-policy.com. Архивирано из оригинала 29. 09. 2017. г. Приступљено 17. 12. 2011.