Софија Шол

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Софија Шол
Sophie scholl bust.JPG
Немачка марка са ликом Софије Шол
Пуно име Софија Магдалена Шол
Датум рођења (1921-05-09)9. мај 1921.
Место рођења Форхтенберг
Датум смрти 22. фебруар 1943.(1943-02-22) (21 год.)
Место смрти Минхен

Софија (Софи) Магдалена Шол (нем. Sophia Magdalena Scholl; Форхтенберг, 9. мај 1921Минхен, 22. фебруар 1943) је била члан тајног удружења Бела ружа које се ненасилним средствима борило против национал-социјалистичког режима у Немачкој у време Другог светског рата. Она и њен брат Ханс су оптужени и осуђени за издају, када су ухваћени како разбацују антиратне летке на Универзитету у Минхену. Владајући режим их је, заједно са неколико сарадника, осудио на смрт гиљотинирањем.

По занимању је била васпитачица у обданишту. На Универзитету у Минхену студирала је биологију и филозофију. Њен брат је окупио око себе групу пријатеља која се испрва интересовала за уметност, филозофију и теологију, као и за заједничке излете. Временом, почели су да разматрају како би требало да се понаша појединац у околностима диктатуре. Ова група, под именом „Бела ружа“, је лета 1942. израдила 6 политичких летака који су саветовали немачком народу да се пасивно супротставља нацистима. Неки чланови групе су били сведоци злочина немачке војске на Источном фронту. Софија није учествовала у писању ових летака, али је била кључна особа задужена за њихово растурање. Ханс и Софи су ухапшени приликом једне овакве акције 18. фебруара 1943. Суђено им је 21. фебруара, а пресуда је изречена наредног дана када су и погубљени.

На суђењу, Софија је изјавила:

„Неко је, најзад, морао да почне. Оно што смо написали и говорили, у то су веровали и многи други. Они само нису смели да се изразе као ми.”

Од 1970-их, брат и сестра Шол добијају у Немачкој велике јавне почасти као редак пример храбрих Немаца који су се активно супротставили нацизму.[1]

Софији Шол је посвећен немачки филм из 2005. „Софи Шол - последњи дани“ (Sophie Scholl – Die letzten Tage).

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]