Софтвер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Maldives 00147.JPG

Добро дошли у Песак!Ова страница служи за увежбавање мењања текста. Да бисте почели, кликнитe на дугме „Уреди“ на врху странице, потом начините своје измене и кликните на дугме „Сачувај страницу“. Ваше измене неће заувек остати сачуване, јер се садржај ове странице често мења и повремено се брише.

За експериментисање са шаблонима користите песак за шаблоне.

Sciences humaines.svg
Овај чланак је део пројекта семинарских радова на Високој школи електротехнике и рачунарства струковних студија у Београду.
Датум уноса: март - мај 2015.
Википедијанци: Ова група студената ће писати чланке у ГИП-у, зато не пребацујте овај чланак у именски простор Википедије.
Слободно можете уређивати овај чланак и помоћи студентима у његовој изради.

Софтвер представљају програми (наредбе, инструкције) који 'говоре' рачунару како треба да извршава одређене операције. Софтвер је начин записа алгоритама у облику који је разумљив рачунару. Компјутерски софтвер, заједно са компјутерским хардвером чини један рачунар, међусобно зависе један од другог. Компјутерски софтвер се састоји од програма, библиотека и докумената повезаних са њима. Чува се у меморији рачунара и због тога га је не могуће преместити.

Софтвер, у глобалу, представља извршни код компјутерског језика са инструкцијама одређеним за одређени процесор. Компјутерски језик се састоји од групе бинарних вредности према којима процесор извршава даље инструкције. На пример, уколико се вредност кода на одређеној локацији унутар рачунара промени, резултат те промене није директно приказан кориснику. Такође, услед промене може доћи до појављивања нечега на екрану рачунарског система што сам корисник може видети. Процесор преноси даље инструкције које се извршавају по реду, уколико се у инструкцијама не појављује "скок" на наредну инструкцију.

Софтвер је, у компјутерском језику, исписан у напредним програмским језицима , који су много једноставнији и ефикаснији човеку, него рачунару. Сложени програмски језици се преводе помоћу са језичких преводилаца или интерпретатора , а може бити и комбинација оба у програмски језик. Софтвер може бити написан и у језику нижег реда - асемблеру


Порекло појма[уреди]

Појам софтвер је први пут искористио John W. Tukey, инжењер информатике, 1957. године. Појам је настао као аналогија појму хардвер. Наиме, на енглеском реч хардвер значи тврдотворина, односно тврде ствари (hard = тврдо). Насупрот томе реч soft значи меко.

Дефиниција[уреди]

Вероватно најбоља дефиниција за појам софтвер потиче од Института инжењера Електротехнике и Електронике (The Institute of Electrical and Electronics Engineers - IEEE), која гласи:

Свеобухватни збир информатичких програма, процеса, правила; документације и датотека у вези, који чине део операција једног информатичког система.

(Погледај: IEEE Std 729-1993, IEEE Software Engineering Standard 729-1993: Glossary of Software Engineering Terminology. IEEE Computer Society Press, 1993).

Типологија[уреди]

Два основна типа софтвера су:

Системски софтвер - програми који се користе за директно управљање физичким делом рачунара, односно хардвером. Овај софтвер омогућава интеракцију апликативног софтвера са хардвером. Модерни назив за системски софтвер је оперативни систем. Неки теоретичари информатике сматрају компајлер и остале алатке за развој софтвера делом системског софтвера.
Апликативни софтвер - програми намењени крајњим корисницима рачунарског система. То су дакле програми са којима корисници система обрађују податке и који се пројектују за решавање конкретних проблема.

Извршавање софтвера или програма од стране корисника рачунарског система данас обично укључује учитавање апликативног софтвера и података са тврдог диска, интерактивну обраду података и потхрањивање података на тврди диск. У прошлости су се уместо тврдог диска користиле магнетне траке или неки други тип трајне меморије.

Рачунар у току извршавања софтвера прати унапред утврђен низ наредби да би омогућио кориснику да податке обради на одговарајући начин.

Види још[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :