Социјалдемократска партија Србије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Социјалдемократска партија Србије
Sdpsrbije.jpg
Лого СДПС-а
Скраћеница СДПС
Председник Расим Љајић
Гласноговорник Иван Бауер
Оснивач Расим Љајић
Потпредседници Гордана Предић,
Миладин Ковачевић,
Југ Радивојевић,
Муамер Бачевац
Председник Извршног одбора Бранко Гогић
Коалиција Владајућа коалиција
Слоган Људи су пречи од великих речи!
Основана 5. октобар 2009
Претходник Санџачка демократска партија
Седиште  Србија
Новине Социјалдемократија
Млади огранак Омладина СДП Србије
Број чланова  (април 2015) око 44.658 [1]
Идеологија Социјалдемократија,
Социјални либерализам,
Популизам,
Европеизам.
Политичка позиција Леви центар
Међународно чланство Социјалистичка интернационала
Европска странка Партија европског социјализма
Народна скупштина
9 / 250
Веб-сајт
http://www.sdpsrbije.rs

Социјалдемократска партија Србије (СДП) је већинска регистрована политичка странка у Републици Србији. Она је на изборима 2012. освојила 9 мандата у Народној скупштини на листи „Избор за бољи живот“. Њен оснивач и председник је тренутни потпредседник владе, министар унутрашње и спољне трговине и телекомуникација и шеф Координационих тимова за сарадњу са Хашким трибуналом и за Југ Србије, оснивач и дугогодишњи лидер Санџачке демократске партије, Расим Љајић.

Након ванредних парламентарних избора марту 2014. године Социјалдемократска партија Србије у колаицији АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋБУДУЋНОСТ У КОЈУ ВЕРУЈЕМО (Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове, Покрет социјалиста) осваја десет посланичких места у Скупштини Србије, председник СДП-а Србије Расим Љајић постаје потпредседник владе и Министар трговине, туризма и телекомуникација у Влади Србије.

Идеје и залагања[уреди]

Расим Љајић — Оснивач и председник СДП-а Србије

Социјалдемократска партија Србије залаже се за социјалну правду и хуманије друштво једнаких шански уз ангажовање разумних, поштених и радних људи. Друштво социјалне праве могу да стварају они који разумеју и поштују њен значај и који истрајавају у раду и општем добру став је партије.

СДП Србије сматра да се социјална правда постиже одговорношћу у јавним пословима и бригом за људе. Због тога у Србији залагање за социјалну правду значи и залагање за политку са људским ликом, односно СДП Србије се залаже за права радника, у остваривању социјалне сигурности и бриге о незапосленима, уважавање пензионера, достојанственији статус средње класе, равноправнији положај жена и партиципирању маргиналних и рањивих група и процеса одлучивања.

Одговорношћу у јавним пословима стварају се услови који омогућавају запосленост, развој мера социјалне заштите људи који не раде, ширење социјалне сигурности и гарантовање правичне зараде и сигурне услове рада.

СДП Србије жели да исправи неправду коју чини велика разлика између „имати“ и „немати“, СДП Србије се залаже за такву редистрибуцију улоге државе која ће обезбедити једнакост шанси. СДП Србије сматра да чак и сиромашна држава попут наше мора да нађе механизме којима ће регулисати да и они лошестојећи добијају своју шансу и помогну и себи и друштву.

У основи остваривања социјалне правде у Србији лежи уважавање и компромис које омогућава социјални дијалог. СДП Србије стоји на становишту да је социјални дијалог свих друштвених фактора од кључне важности за изградњу бољег и хуманијег друштва.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]