Социјалдемократски савез Македоније

С Википедије, слободне енциклопедије
Социјалдемократски савез Македоније
Социјалдемократски сојуз на Македонија
Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Лого СДСМ-а
ПредседникДимитар Ковачевски[1]
Генерални секретарАлександар Кирацовски
Основана20. април 1991.
СедиштеСкопље
 Северна Македонија
ИдеологијаСоцијална демократија
Демократски социјализам
Трећи пут
Неолиберализам
Политичка позицијаЛеви центар
Међународно чланствоСоцијалистичка интернационала
Европска странкаПартија европског социјализма
БојеЖута, плава, црвена
Собрање Северне Македоније
49 / 120
Веб-сајт
www.sdsm.org.mk
Стари лого СДСМ

Социјалдемократски савез Македоније (мкд. Социјалдемократски сојуз на Македонија; скраћено СДСМ) је једна од највећих политичких странака у Северној Македонији. Основана је 20. априла 1991. године и представља наследника Савеза комуниста Македоније (мкд. Сојуз на комунистите на Македонија). СДСМ је пуноправан члан Социјалистичке интернационале, а и придружен члан Партије европских социјалиста.[2]

Први председник СДСМ-а био је Бранко Црвенковски. Он је водио партију од њеног оснивања до 2004. године. После његовог избора за председника Северне Македоније, председник СДСМ-а је постао Владо Бучковски, а од новембра 2006. године на челу партије се налази Радмила Шекеринска. Данас председник СДСМ-а је Зоран Заев откад је Радмила Шекеринска дала оставку након избора у 2008.

Из ове странке су се два пута отцепљивале фракције и оснивале нове странке. Прво отцепљење је било 1993. године, када се отцепио Петар Гошев, оснивајући Демократску партију. Друго отцепљење је било у новембру 2005. године, када се отцепио Тито Петковски и основао Нову социјалдемократску партију.

Изборни резултати[уреди | уреди извор]

СДСМ водио је владу од 1992. до 1998. године и од 2002. до 2006. године.

На парламентарним изборима 2002. године СДСМ је освојио 43 од 120 посланичких мандата у Парламенту Северне Македоније (Собрању), као део коалиције За Македонија заједно. У коалицији је била и Либерално демократска партија. После избора коалиција формирала је владу заједно са албанском партијом Демократска унија за интеграцију (мкд. Демократска унија за интеграција).

На парламентарним изборима 2006. године СДСМ је заједно са осталим странкама из коалиције За Македонија заједно освојио 23,31% гласова и 32 посланичка места. Од тада је у Скупштини опозициона странка.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]