Социјалистичка партија Јемена

Из Википедије, слободне енциклопедије
Социјалистичка партија Јемена
الحزب الاشتراكي اليمني
Yemeni Socialist Party Flag.svg
Лидер Јасин Саид Нуман
Основана 1978.
Седиште Сана
Застава Јемена Јемен
Идеологија Социјализам (пре комунизам и марксизам-лењинизам)
Политичка позиција левица
Међународно чланство Социјалистичка интернационала
Парламент Јемена
8 / 301
Званични веб-сајт

Социјалистичка партија Јемена (الحزب الاشتراكي اليمني, al-Hizb al-Ishtiraki al-Yamani) је политичка партија која делује у Јемену. Ова партија је била владајућа партија током постојања социјалистичког Јужног Јемена до 1990. године. Данас делује као опозициона партија у Јемену.

Историја[уреди]

У Јемену, прве радикалне и социјалистичке идеје се појавиле су се током 1940-их и 1950-их година, са првим доласцима јеменских студената из иностранства.

Социјалистичка партија Јемена пролазила је кроз неколико фаза борбе за ослобођење, уједињење и трансформацију јеменског друштва. Оснивање партије 1978. године од стране Абдула Фатаха Исмаила, њеног првог лидера, било је последица процеса уједињења више јеменских револуционарних група у Северном и Јужном Јемену, од којих су неке биле Организација уједињеног политичког националног фронта, и сама резултат спајања три странке, Националног фронта за ослобођење окупираног Јужног Јемена, Партије демократске народне уније (марксиста) и Народне авангардне партије Јужног Јемена (лева Баат партија) и Јеменске партије народног јединства у Северном Јемену. Ова последња је била резултат спајања пет левичарских организација: Револуционарне демократске партије Јемена, Народне авангардне партије у Северном Јемену, Организације јеменских револуционарних отпорника, Народне демократске уније и Лабуристичке партије.

Партија је преживела многе нагле промене и грађанске сукобе у Јемену, распад Совјетског Савеза и кризу међународног социјализма. Такође је била кљчни инструмент у уједињењу Јемена и успостављању вишепартијског система у Републици Јемен, маја 1990. године.

Након грађанског рата 1994. године, владајући Генерални народни конгрес конфисковао је инфраструктуру и ресурсе партије, а њени чланови били су изложени неоправданим хапшењима и мучењу. Као резултат тога, на последњим парлаементарним изборима 27. априла 2003, партија је освојила само 3,8 % гласова и 8 од 301 места у Дому посланика јеменског парламента.

Недавно деловање[уреди]

Тренутни програм Социјалистичке партије Јемена темељи се на панарапском национализму, марксизму и социјалдемократским трендовима. Партија је тренутно у опозиционој коалицији са неколико партија, које учествују у мирној борби за слободне и поштене изборе, миран пренос власти и реформацију јеменског политичког система.

Генерални секретари[уреди]

Види још[уреди]