Социјални либерализам

Из Википедије, слободне енциклопедије

Социјални либерализам, социјал-либерализам или либерал-социјализам је политичко-културни покрет настао са циљем помирења социјалистичке мисли са либералном културом.

То искуство је рођено углавном код интелектуалаца социјалистичке оријентације отворених за либерализам, али у овом политичко-културном тренду се пронашао пут чак и за либералне интелектуалаце.

Социјални либерализам тврди да друштво мора да штити слободе и једнаке шанси за све грађане и охрабрује међусобне сарадње између државних и тржишних институција кроз либерални систем. У процесу еволуције, слаже да су нека ограничења постављена економским пословима потребна, као што су антимонополски закони у борби против економског монопола, регулаторна тела или закони о минималним платама. Социјални либерали сматрају да владе могу (или морају) да пружају удобност, здравствену заштиту и образовање из прихода који потичу од пореза, како би се омогућила најбоља употреба талената становништва. Такође, социјал-либерслизам се бори против екстремних појава капитализма и комунизма. Залаже се исто тако за умеринији антиклерикализам и вјерску слободу.