Специјални резерват природе Засавица

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друга значења, погледајте Засавица (вишезначна одредница).
Специјални резерват природе Засавица


Zasavica prirodno dobro.jpg
Локација: Застава Србије Србија
Најближи град: Мачванска Митровица
Координате: 44°57′27″N, 19°31′34″E
Површина: 1.150 ha
Настао: 1977. године
Власништво: Србија

Специјалан резерват природе Засавица је природни резерват стављен под заштиту државе 1977. године као природно добро I категорије од изузетног значаја. Резерват се простире у северној Мачви на територијама општина Сремска Митровица и Богатић.[1] Ово је мочварно подручје са поплавним ливадама и шумама површине 1825 хектара уз речицу Засавицу дужине 33,1 километара. Кроз овај резерват тече речица Засавица, поток Батар, канали Јовац и Прекопац и постоји веза са реком Савом.

Станиште је више стотина птица, животиња и риба. У овом резервату обитава риба умбра, а од 2004. године и породице даброва, који су уништени пре око стотинак година у целој држави. 2005. године Природњачки музеј из Минхена даровао је 16 породица даброва који су се добро прилагодили у новој средини – неке породице већ су добиле принове, а све су већ изградиле сопствени дом – на води и под водом – у који у просеку уграђују 25-30 кубних метара дрва. На Засавици је изграђен објекат за посетиоце – са више лежајева, а од како се дабар вратио одржавају се кампови природњака из Србије и више земаља Европе.

Засавица је и назив за напуштено речно корито, око доње Дрине, некада је била корито Саве, па Дрине, а данас је ван хидрографске функције, тако да је фосилно речно корито.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. „Засавица” (на ср). Радио-телевизија Републике Српске. 20. 7. 2012.. Приступљено 22. 7. 2012.. 

Спољашње везе[уреди]

Засавица.