Слано Копово

С Википедије, слободне енциклопедије
Специјални резерват природе Слано Копово
IUCN категорија IV (станиште)
Usamljeno drvo na obali Slanog kopova.jpg
Мјесто Србија
Најближи градНови Бечеј
Површина2660 ha
Основано2000. године
Управљачко тијелоСрбија
Слано Копово
Boje Slanog kopova.jpg
Слано Копово
Координате45° 15′ 00″ С; 20° 22′ 59″ И / 45.250000° С; 20.383056° И / 45.250000; 20.383056 Координате: 45° 15′ 00″ С; 20° 22′ 59″ И / 45.250000° С; 20.383056° И / 45.250000; 20.383056
Земље басена Србија
Површина2,66 km2
Над. висина80 m
Слано Копово на мапи Србије
Слано Копово
Слано Копово
Водена површина на Викимедијиној остави

Слано Копово је природно заштићено подручје у Војводини. Налази се у близини Новог Бечеја, тачније североисточно од Новог Бечеја и реке Тисе. То је једна од последњих очуваних сланих мочвара у Србији. Слано Копово је јединствено Панонско станиште које се одликује сланим блатњавим барама и повремено постаје језеро које током летње сезоне се пресушује. Слано Копово је непроцењив центар сланих-мочварних станишта којима прети потпуно нестајање.[1].

Слано Копово се на листи Рамсар подручја за очување и одрживо коришћење тресишта налази од 2000. године.

У прошлости, река Тиса је често мењала своје корито и Слано Копово је једно од њених древни меандри. Слано Копово се појављује у 17. и 18. веку након што су мочваре исушене и изграђени насипи. Повећање испаравања и повлачење воде из најнижих приземних области довело је до акумулације слојева соли понекад и по неколико центиметара. Повећано загревања ваздуха изнад језера и температурна разлика са околних поља доводи до оптичких и метеоролошке појава, као што су фатаморгане и неуобичајних појава ветра.

Географија[уреди | уреди извор]

Флора Копова

Слано Копово се налази на просечној надморској висини од 80 м. Најнижа тачка је на 75 а највиша на 86 метара надморске висине.[2]. резерват сачињавају два базена, Слано Копово и Постина Копово, између ове две водене површине су земљишта која се користе у пољопривредне сврхе [2].

Значај Сланог Коповог је вишеструк. То је један од значајнијих и јединствених станишта птица у Србији. Од посебног значаја је да се у Копову гнезде птице које су типичне за Понто-Каспијска подручја и морске обале, а не подручја Панонске низије. Копово је такође јединствена тачка за миграторне врсте птица.

Биљне и животињске врсте[уреди | уреди извор]

Срна у Сланом Копову

У погледу флоре, Слано Копово одликује халофитна вегетација, која је прилагођена сланом земљишту.[2]. Ту се такође може наћи ретка биљка сланих земљишта, „Thero-Salicornietea“ [3].

Фауна Копова

У Сланом Копову је сачувана јединствена слатинска заједница. Већина вегетације која се може овде наћи расте на слтинској површини и то само на горњем слоју. Ова врста хабитата је готово нестала из области Панонске регије. Најважније врсте слатинске вегетације су цаклењача, јурчица и панонска јурчица, које су раритети заштићени законом.

У непосредној близини Тисе, врсте које прате ток ове реке и њен шумски појас, посећују ову широку, отворену водену површину. Слано Копово је повољан амбијент за ждралове, дивље патке, дивље гуске и шљукарице као и птице сабљарке и морске жаларе. Укупно је на подручју Сланог Копова забележено 203 врста птица, што је 63% од свих познатих врста у Војводини.

Главне врсте сисара су европска текуница, пољски миш и степски твор.[4].

Презервација[уреди | уреди извор]

Због своје важности и крхкости, Слано Копово је уписано на Рамсарску листу за очување и одрживо коришћење мочварних површина[1]. Слано Копово је признат као званични сектор и као значајно подручје за очување птица (ИБА). Ово заштићено подручје обухвата површину од 2660ha [5].

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б The List of Wetlands of International Importance Приступљено 20. октобар 2013. (језик: енглески)
  2. ^ а б в Годишњи извештај - 2006 Архивирано на сајту Wayback Machine (20. октобар 2013) Приступљено 20. октобар 2008. (језик: енглески)
  3. ^ New designation in Serbia and Montenegro(језик: енглески)
  4. ^ Slano Kopovo (saltwater lake and steppe) Архивирано на сајту Wayback Machine (9. јануар 2010)(језик: енглески)
  5. ^ Живот птица-Слано Копово Архивирано на сајту Wayback Machine (10. новембар 2014)(језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]