Спиридон Гопчевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Спиридон Гопчевић
Spiridon Gopcevic 1.jpg
Спиридон Гопчевић (Leo Brenner)
Датум рођења (1855-07-09)9. јул 1855.
Место рођења Трст
Датум смрти 1936.
Место смрти Берлин

Спиридон Гопчевић, псеудоним Лео Бренер (нем. Leo Brenner; 1855, Трст1928), био је историчар, астроном, ратни извештач, полиглота и писац.

Порекло[уреди]

Потиче из српске породице (обитељи - по Доситеју) из Трста, која се онамо доселила из Херцег-Новог у време када је Беч био духовни центар Срба.

Живот[уреди]

Живот је провео као ратни извештач и новинар са Балканских ратишта. Био је ожењен аустријском племкињом, те уз подршку њене породице отвара опсерваторију на острву Мали Лошињ (по Доситеју: острву Малом Лошињу) коју назива по њој Манора. Под псеудонимом „Лео Бренер“ објављује мноштво опажања Меркура, Венере, Марса, Јупитера те Сатурна. Као признање за обиман посао један кратер на Месецу добија име по њему Лео Бренер.

Остали рад[уреди]

Етнографска карта „Стара Србија и Македонија“.

Између осталог рад Спиридона Гопчевића по Јужној Србији и Македонији тек сада долази до изражаја те му се придаје велики значај, у којем детаљно описује становништво тог подручја од Скопља до Солуна, те од Приштине до Верије, обичаје српског народа у том подручју, разговоре са локалним становништвом, исповести Срба и Цинцара те исламизацију, појелињење, бугаризацију и албанизацију истих, а пре свега уз помоћ Сионских 'ћери, организацију, која је финансирана с'поља, те отварање бугарских гимназија за описмењавање српског становништва, одрицање од слављења крсних слава и сл. Најзначајније дело из ове тематике је "Стара Србија и Македонија". Написао је и књигу "Црна Гора и Црногорци", коју је жестоко критиковао Бернхард Шварц због наводне пристрасности на штету Црногораца.

Иако у Трсту, Спиридону је увек било блиско Српство, Црна Гора и Србија, његова је породица била велики добротвор српског народа, те га је помагала у устанцима. Спиридон је говорио 14 језика, живео је на свим меридијанима, па и у Сан Франциску.

Спољашње везе[уреди]