Списак немачких дивизија у Другом светском рату

Из Википедије, слободне енциклопедије

Ово је списак немачких копнених дивизија у Другом светском рату.

Реорганизације и попуњавања приказана су само онда када је услед тога дошло до промена имена дивизије. Остале промене објашњене су у посебним чланцима. Нису приказане предратне промене нити промене које су обухватале јединице мање од дивизије.

Армија[уреди]

Оклопне дивизије[уреди]

видети такође Панцер дивизије

Оклопне дивизије по бројевима[уреди]

Оклопне дивизије по имену[уреди]

Лаке дивизије[уреди]

Ознака „лака“ (leichte) је имала различита значења у немачкој армији током Другог светског рата. Постојало је укупно 5 лаких дивизија: прве четири су биле предратне моторизоване формације организоване на принципу моторизоване коњице, а пета је представљала "ad hoc" групу моторизованих јединица на брзину послатих у Африку како би се спасили италијански савезници. Од ових јединица је, по доласку северну Африку, формирана пета лака дивизија. Свих пет лаких дивизија су временом претворене у класичне оклопне дивизије.

Многе друге дивизије које су такође из разних разлога носиле ознаку „лака“ наведене су међу пешадијским дивизијама

Пешадијске дизије у серијама[уреди]

Типови дивизија у серијама[уреди]

Немачке пешадијске дивизије имале су различите ознаке и специјалности, без обзира на чињеницу да су припадале истој серији. Међу пешадијским дивизијама унутар једне серије често су се налазиле дивизије следећих специјалности:

Тврђава (Festung)
Дивизије нестандарне организације које су коришћене за гарнизонске дужности на локацијама од изузетног стратешког значаја. Мање од стандарних немачких дивизија оне су често биле сачињене само од 2-3 батаљона.
Grenadier
Почасни назив коришћен у циљу подизања морала означавао је дивизије које су по бројности биле слабије од стандардних пешадијских дивизија (имале су мање пешадије али је она била мобилнија и боље наоружана).
Ловачка, Jäger
Делимично моторизована дивизија, (опремљена коњским запрегама или моторним возилима), бројно слабија од обичних пешадијских дивизија. Неке од ових дивизија биле су у основи идентичне брдским дивизијама због чега су понекад носиле ознаку Gebirgsjäger ("брдска лака пешадија") дивизије.
  • Овај опис не може се применити и на „лаке“ дивизије у Африци (5. 90, 164 и 999), као ни на пет „лаких“ моторизованих дивизија наведених у једном од претходних поглавља.
Моторизована пешадија
Мање по величини од стандардних пешадијских дивизија, али у потпуности моторизоване.
Дивизија број (Nummer)
Нека врста дивизионе основе која је имала свој број (Nummer) и штаб али са делимичним или никаквим борбеним капацитетима. Ове дивизије су на почетку свог постојања биле без типизације у свом имену (нпр. Дивизија бр. 179) али су временом неке од њих добиле ознаку специјалности (нпр. Оклопна дивизија бр. 179).
Оклопно-гренадирска
Слично као и моторизована, али са више самоходних оруђа и са придодатим батаљоном тенкова или јуришних топова.
Статичка (bodenständige)
Дивизија са изузетно малим транспортним капацитетима, понекад недовољним за покрете сопствене артиљерије. Многе од ових дивизија су биле десетковане на Источном фронту због чега су послате на запад где су до реорганизације, обављале гарнизонске дужности на Атлантском бедему.
Фолкс-гренадирске
Дивизије настале реорганизацијом у завршној фази Другог светског рата. Биле су мање по величини од стандардних пешадијских дивизија али су биле боље опремљене наоружањем краткот домета. Обично се радиоло о пешадијским дивизијама које су уништене или десетковане, па су биле поново формиране или реорганизоване као Фолкс-гренадирске. Пред крај рата, након што је Адолф Хитлер објавио општу мобилизацију, многе нове дивизије формиране су као фолкс-гренадирске. Њихова борбена вредност била је слична борбеној вредности јединица као што су јединице Америчке националне гарде.
zbV
Ad hoc дивизија формирана за обављање специјалних задатака нпр. (Дивизија zbV „Африка“)

Претходно наведена смањења у величини дивизија обично су износила једну трећину људства. Ове дивизије имале су један пешадијски пук мање, или је сваки пешадијски пук био ослабљен за један пешадијски батаљон.

Пешадијске дивизије формиране су у таласима, односно групама дивизија са истом организацијом и опремом. Групе дивизија које су касније формиране (дивизије са већим бројем у свом називу) најчешће су имале лошији квалитет људства па самим тим и мању борбену вредност.

Дивизије по бројевима[уреди]

Дивизије по имену[уреди]

Брдске дивизије[уреди]

Скијашка дивизија[уреди]

Коњичке дивизије[уреди]

Према Дејвису, коњичке дивизије представљале су пешадију на коњима док је козачка дивизија била класична коњичка дивизија формирана по угледу на руске коњичке дивизије.

Ландвер дивизије[уреди]

Артиљеријске дивизије[уреди]

Тврђавске дивизије по имену[уреди]

Школске дивизије по имену[уреди]

Пољске допунске дивизије[уреди]

Дивизије Морнарице[уреди]

Дивизије морнаричке пешадије[уреди]

Луфтвафе[уреди]

Дивизија „Херман Геринг“[уреди]

Војна јединица „Херман Геринг“ је током рата нарасла од једног полицијског одељења до читавог оклопног корпуса. Каснија ознака падобранска (Fallschirm) коју је ова дивизија носила имала је чисто почасно значење.

Падобранске дивизије[уреди]

Како би се постојање ове дивизије сачувало у тајности, прва немачка ваздушно-десантна дивизија је добила назив „летачка“ (Flieger) дивизија из серије дивизија „Луфтвафе“ које су биле део ратног ваздухопловства, а не копнених снага:

  • 7. „летачка“ дивизија (често се преводи и као 7. ваздушна дивизија)

Дивизија је касније реогранизована и постала је основа за формирање читаве серије ваздушно-десантних дивизија. Иако под називом „падобранске“ (Fallschirmjäger) дивизије, већина ових дивизија није прошла падобранску обуку већ су се током рата бориле као класичне пешадијске дивизије. Што је био нижи број дивизије, она је имала елитнији статус, док је квалитет дивизија опадао са повећањем броја у њеној ознаци.

Ваздухопловне пољске дивизије[уреди]

Ваздухопловне пољске дивизије биле су обичне пешадијске дивизије које су у завршним годинама рата, услед недостатка људства, формиране од припадника немачког ратног ваздухопловства. Првобитно су биле под командом Луфтвафе али су касније стављене под команду немачке копнене армије али су у свом имену задржале назнаку Луфтвафе како би се разликовале од дивизија са истим бројем које су већ постојале у немачкој војсци.

Тренажне дивизије[уреди]

Противваздушне дивизије[уреди]

Назив противваздушна дивизија није означавао класичну дивизију копнене војске већ се користио за означавање штабова и пратећег особља које је командовало и руковало групацијама против-авионског оруђа.

Waffen-SS дивизије[уреди]

Све дивизије Вафен-СС припадају истој серији, без обзира на тип. Оне које у свом називу имају ознаку националности биле су састављење од људства које је барем номинално било те националности. Многе од дивизија које су означене вишим бројевима биле су заправо мање борбене групе (Kampfgruppen) које су само по имену биле дивизије.

Такође Оклопна дивизија „Кемпф“, привремена јединица састављена од делова јединица Хера и Вафен-СС.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Astel, John; Goodwin, A. E.; Long, Jason, Bengtsson, Sven Ake; & Parmenter, James D. (1998). "Orders of Battle". Data booklet from the Europa game Storm Over Scandinavia. Grinnel, Iowa: Game Research/Design. ISBN 1-86010-091-0.
  • Davies, W.J.K. (1981). German Army Handbook 1939-1945. Second U.S. Edition. New York: Arco Publishing. ISBN 0-668-04291-5. 
  • Parada, George (2004). "Panzer Divisions 1940-1945"., Приступљено 1. 4. 2005..
  • Yeide, Harry;(2004). The Tank Killers, A History of America's World War II Tank Destroyer Force. (pg. 209). Casemate Publishers, Havertown, PA. ISBN 1-932033-26-2.

Спољашње везе[уреди]