Списак шетњи свемиром од 2015.

Из Википедије, слободне енциклопедије
Тери Вертс ради на развођењу каблова током прве шетње свемиром у својој каријери

Овај списак садржи све шетње свемиром спроведене од почетка 2015. године, током којих су космонаути делом или у целости напустили свемирску летелицу. До 17. августа 2017. године 217 космонаута је учествовало у шетњама свемиром, од укупно 553 људи који су до тада боравили у ниској Земљиној орбити.[1][2][3] Само 12 жена је учествовало у шетњама свемиром, углавном зато што су свемирска одела превелика за већину жена.[4][5][6]

Шетње у периоду 2015—2019. г.[уреди]

Почетак и крај шетње дат је по универзалном времену (УТЦ).

Шетње свемиром током 2015. г.[уреди]

#
Свемирска
летелица
Учесници
Почетак (УТЦ)
Крај (УТЦ)
Трајање
374. МСС Експедиција 42
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Бари „Буч“ Вилмор
Сједињене Америчке Државе Тери Вертс
21. фебруар 2015.
12.45
21. фебруар 2015.
19.26
6 сати 41 минут
„Буч“ Вилмор проверава исправност одела пред излазак у отворени свемир
„Буч“ Вилмор фотографисан током америчке свемирске шетње бр. 29
Тери Вертс разводи каблове у близини модула Хармони
Прва од три шетње свемиром током којих ће Вилмор и Вертс у суштини бити електричари станице — разводиће каблове укупне дужине преко 200 метара по спољашњости станице и измениће распоред електричних инсталација као припрему за уградњу међународних адаптера за пристајање (енгл. International Docking Adapter, IDA) на два пресуризована адаптера за спајање (енгл. Pressurized Mating Adapter, PMA) америчког сегмента МСС. Адаптери IDA биће уграђени средином 2015. године, и од 2017. ће на њих пристајати америчке комерцијалне капсуле за превоз посаде CST-100 и Драгон V2.[7][8] Излазак у отворени свемир је каснио око пола сата јер су астронаути обукли свемирска одела са новоразвијеним деловима (серијски број 3003 и 3005), па је процес припреме трајао дуже него што је планирано. Вилмор је носио одело са црвеним пругама и ово је његова друга по реду шетња свемиром, док је Вертс носио одело без пруга и по први пут је изашао у отворени свемир. У процесу облачења помагали су им Саманта Кристофорети и Антон Шкаплеров. По изласку из хипобаричне коморе Квест астронаути су прешли на предњи део станице, до предњег краја модула Хармони. Ту су прво поставили бакарне жице на неколико места дуж трасе којом ће касније развести каблове, и уз помоћ тих жица их везати за екстеријер станице. Затим су, око 90 минута након почетка шетње, прешли на скидање једног од панела за заштиту од удара микрометеорида, на левој страни предњег краја модула Хармони, који је био причвршћен помоћу три вијка, а испод којег су били стари електрични каблови и конектори. Старе каблове су успешно одвојили,а затим су на њихово место поставили нове. У том тренутку астронаути су већ били 18 минута испред планираног распореда, и поред кашњења са почетком шетње. Након спајања нових каблова панел су вратили на место, а затим исти поступак поновили на десној страни предњег краја модула Хармони. По завршетку тог посла, Вилмор и Вертс су прешли на развођење каблова између те локације и задњег краја лабораторије Дестини. Овај део посла заузео је највише времена астронаутима, али су на крају успешно развели осам каблова укупне дужине око 103 метра. Пошто су били испред предвиђеног распореда, одрадили су и један задатак који је био заказан за почетак наредне шетње.[9][10][11][12][13][14] Видео (Анимација)
375. МСС Експедиција 42
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Бари „Буч“ Вилмор
Сједињене Америчке Државе Тери Вертс
25. фебруар 2015.
11.51
25. фебруар 2015.
18.34
6 сати 43 минута
Вертс ради на подмазивању руке Канадарм2
Вилмор и Вертс поново су изашли како би заједно радили на развођењу каблова око пресуризованог модула за пристајање, а након тога Вертс се бавио подмазивањем врха роботске руке Канадарм2, док је Вилмор одрађивао неколико послова на модулу Тренквилити. Вилмор је поново носио одело са црвеним пругама, док је Вертс носио одело без пруга.[15][16] По изласку из хипобаричне коморе Квест астронаути су отишли на исто радно место као и пар дана раније, до PMA–2. Први задатак био им је да заједно уклоне заштитну тканину са кружног поклопца за пристајање, која је овај поклопац штитила од прашине и микрометеороида. Астронаути су брзо обавили тај задатак и тканину су затим упаковали у велику торбу коју су затим прикачили за оближњи рукохват. Након тога, Вертс је отишао до лабораторије Дестини и раздвојио спојницу на каблу којим се електрична енергија доводила до PMA–2, како би астронаути могли да заврше спајање свих каблова у безнапонском стању. Затим се Вертс придружио Вилмору и заједно су завршили развођење каблова и њихово спајање са одређеним конекторима, започето током претходне шетње. Када су тај посао успешно завршили, Вертс се вратио и поново спојио кабал код лабораторије Дестини, а контролори са Земље су јавили да сви повезани каблови раде номинално.
Тери Вертс ради на развођењу каблова у ноћном делу орбите МСС
Астронаути су затим спаковали сав алат на локацији PMA–2, и заједно са великом торбом у коју су спаковали заштитну тканину га вратили у хипобаричну комору. Одатле су покупили други алат који ће им бити потребан за остале задатке. Вертс је затим прешао до екстерне платформе за складиштење у близини модула Квест, где је расклопио платформу за ноге на коју се затим „попео“. Саманта Кристофорети је унутар станице управљала руком Канадарм2 и поставила је у оптималан положај тако да Виртс може радити на подмазивању њеног врха. За овај посао направљено је неколико импровизованих алата, на које је Вертс наносио маст за подмазивање и успешно подмазао све елементе. Притом су нека места била унутар самом механизма руке, тако да је Вертс морао да их подмаже „по осећају“, јер није могао да види сам елеменат који подмазује. Док је Виртс радио на подмазивању руке Канадарм2, Вилмор је у комори Квест покупио свој сет алата и упутио се ка модулу Тренквилити. Прво је уклонио вентил који се налазио у близини предњег отвора модула Тренквилити, а који би сметао при релокацији модула PMM са доњег отвора модула Јунити. Затим је уклонио и један рукохват, из истог разлога. Након тога, Вилмор је уклонио стеге са механизма за спајање на овом отвору, које су га током лансирања штитиле од јаких вибрација. Затим је отворио платнену заштиту са малог прозора на средини овог отвора, како би кроз њега астронаути могли да наводе роботску руку при премештању модула PMM. Контролори са Земље су затим тестирали механизам за спајање, а Вилмор је потврдио да он ради. Затим је исти поступак поновљен на задњем поклопцу модула Тренквилити, на који ће бити инсталиран експериментални модул на надувавање (енгл. Bigelow Expandable Activity Module, BEAM). Овим поступком станица је у суштини добила још два прозора кроз које астронаути имају поглед на екстеријер станице. По распореду шетње, Вилмор и Вертс су затим требали да се врате у комору и заврше шетњу, али пошто су били 75 минута испред распореда контролори су уз сагласност астронаута решили да одраде и један задатак предвиђен за наредну шетњу.
Антон и Саманта помажу Вертсу да скине кацигу, у којој је приметио да се накупила мања количина воде

Вилмор и Вертс су поставили везе од бакарне жице којима ће причврстити каблове које ће разводити током наредне, треће по реду шетње свемиром за овај двојац. Након што су успешно одрадили и овај посао, астронаути су се упутили ка хипобаричној комори Квест.[17][18][19] Међутим, по уласку у хипобаричну комору и почетку процеса репресуризације, Вертс је контроли јавио да му се на површини визира накупила мања количина воде. По повратку у станицу Саманта и Антон су му помогли да скине кацигу, након чега је Тери приметио да му је влажна и „Снупи“ капа. Све је документовано камером, а Вертс је затим воду покупио шприцом и испоставило се да је укупна количина воде износила само око 15 ml.[20][21][22] Контролори су потврдили да ово није нова појава, и да се у прошлости у шест наврата десило да се током процеса репресуризације вода кондензује у кациги због нагле промене температуре одела по повратку из вакуума.[23] Видео (Анимација)
376. МСС Експедиција 42
EVA 3
Сједињене Америчке Државе Тери Вертс
Сједињене Америчке Државе Бари „Буч“ Вилмор
1. март 2015.
11.52
1. март 2015.
17.30
5 сати 38 минута
„Буч“ Вилмор и Тери Вертс позирају за фотографију пред излазак у отворени свемир
„Буч“ Вилмор снимио је један селфи током ове свемирске шетње
Трећи излазак у отворени свемир за Вертса и Вилмора у свега осам дана. Овог пута Вертс је носио одело са црвеним пругама, док је Вилмор носио одело без пруга. Задатак астронаута је био да разведу преко 120 метара (400 стопа) каблова од лабораторије Дестини до P3 и S3 сегмента греде, а затим да на ове сегменте уграде антене система под називом Common Communications for Visiting Vehicles, или скраћено C2V2, који ће комерцијалне капсуле са посадом користити током приласка станици.[24] Астронаути су из коморе понели носаче са антенама. Вертс се упутио ка P3 сегменту греде (port — лево), а Вилмор се упутио ка S3 сегменту (starboard — десно). Око сат времена након почетка шетње астронаути су завршили са уградњом антена и били су мало испред распореда.[25] Затим су се оба астронаута вратила до хипобаричне коморе Квест, где су покупили каблове на посебно конструисаним моталицама. Онда су један крај тих каблова повезали са модулом Дестини, а затим су се упутили ка P3 сегменту греде и успут су причвршћивали кабал за рукохвате уз помоћ бакарних жица које су поставили у претходној шетњи. Успешно су повезали каблове са антеном, и затим уградили пар ретрорефлектора, који ће капсулама служити за одређивање удаљености од станице. Онда су се вратили до коморе и поновили исти поступак за другу антену. Након завршетка овог посла били су око 90 минута испред распореда. Вилмор се вратио у комору, док је Вертс покупио одређени алат и неколико торби и све их заједно спаковао у једну велику торбу, а затим се и он упутио назад у комору Квест и тиме се закључила трилогија шетњи овог двојца у свега осам дана. Унутар Вертсовог одела поново се појавила мања количина воде, али мање него при претходној шетњи.[26][27][28][29][30] Видео (Анимација)
377. МСС Експедиција 44
EVA 1
Русија Генадиј Падалка
Русија Михаил Корнијенко
10. август 2015.
14.20
10. август 2015.
19.51
5 сати 31 минут
Padalka koristi GoPro камеру за фотографисање руског сегмента станице
Генадиј ради на уградњи нове антене
Падалка и Корнијенко су прво поставили два ужета између удаљених рукохвата како би се убудуће космонаути током шетњи свемиром лакше кретали по спољашњости руског сегмента станице. Након тога прешли су на чишћење једног од прозора модула Звезда, који је запрљан издувима из млазница ракетних мотора којима се регулише орбитална висина МСС. За овај посао инжењери на Земљи су им конструисали посебан алат који ће им олакшати чишћење (процес је највише личио полирању аутомобила воском), и овај алат биће враћен на Земљу како би се испитао састав прљавштине. Затим су прешли на замену вијака који причвршћују термалне покрове на антенама, јер су се стари вијци олабавили. Једну од антена космонаути су уклонили и заменили је новом, а стару су одбацили да сагори у атмосфери. Током целе шетње космонаути су повремено фотографисали екстеријер руских модула станице. Ово је стандардна процедура, јер тако инжењери могу анализом фотографија да провере да ли је дошло до удара микро-метеорида или до деградације изолације на неким местима. Космонаути су ефикасно завршили све задатке, тако да је шетња завршена сат времена раније него што је планирано. Ово је била 10. по реду шетња за Падалку, по чему је тренутно на другом месту у историји шетњи свемиром.[31][32][33] Видео
378. МСС Експедиција 45
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Скот Кели
Сједињене Америчке Државе Чел Линдгрен
28. октобар 2015.
12.03
28. октобар 2015.
19.19
7 сати 16 минута
Скот Кели током свог првог изласка у отворени свемир
Чел Линдгрен ради на греди МСС током свог првог изласка у отворени свемир
Селфи Скота Келија током свог првог изласка у шетњу свемиром
Ово је била прва шетња у каријери за оба астронаута. Кели је први напустио хипобаричну комору Квест, и носио je одело са црвеним пругама, док је Линдгрен носио одело без пруга. Астронаути су покупили сав потребан материјал и упутили се ка својим радним местима. Скот је отишао до кутије са главним прекидачима која контролише проток струје од соларних панела ка станици; ова кутија је престала са радом и тренутно се користи резервна, а Скот је уклонио делове изолације како би могла роботски да се скине и касније унесе унутар станице ради инспекције и евентуалне поправке. У исто време, Чел се упутио ка десном крају греде станице, на којем се налази алфа-магнетни спектрометар. Инжењери на Земљи су приметили да постоји проблем са термалном контролом, па је Линдгрен уградио пар термалних покрова за које инжењери сматрају да ће помоћи у регулацији температуре самог инструмента. Чел је затим прешао на следећи задатак — развођење каблова за напајање и пренос података који ће се користити за нови систем за пристајање који ће бити уграђен 2017. године. У једном тренутку, астронаут Трејси Колдвел-Дајсон (која је током ове шетње била веза астронаута у контроли мисије у Хјустону) затражила је од Линдгрена да прочита ознаке на једном од каблова, што је он и учинио, али је рекао да није сигуран јер су бројеви поприлично излизани. Трејси је на то одговорила рекавши му да „то није ни чудно с обзиром колико су ти каблови дуго у свемиру”, и нашалила се да су „достављени на станицу када је он још био у пеленама”. На то је Чел одговорио „па ја сам ЈОШ у пеленама”, насмејавши све у контроли мисије (астронаути током шетњи свемиром носе посебне пелене унутар својих свемирских одела за случај нужде). Док је Линдгрен радио са кабловима, Кели је прешао на подмазивање хватаљке роботске руке Канадарм 2. Подмазао је већину делова, али је морао да ради по осећају, јер су ти делови унутар механичког склопа руке, а то је веома тежак задатак када се носи незграпно свемирско одело. Пошто је шетња трајала дуже од очекиваног, а астронаути су обавили већи део задатака, контролори су одлучили да спакују сав алат и полако се врате у хипобаричну комору. Инсталација једног сигурносног вентила одложена је за неки од наредних излазака у отворени свемир. По повратку у комору унутар Линдгреновог одела почео је незнатно да расте ниво CO2, тако да су Кимиа Јуи и космонаути Сергеј Волков и Олег Кононенко прво њему скинули одело, а затим су исто урадили и Скоту Келију. Шетња је проглашена успешном.[34][35][36][37] Видео (Анимација)
379. МСС Експедиција 45
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Чел Линдгрен
Сједињене Америчке Државе Скот Кели
6. новембар 2015.
11.22
6. новембар 2015.
19.10
7 сати 48 минута
Скот Кели ради на греди МСС у близини огромних соларних панела
Чел Линдгрен ради на греди МСС
Ово је била друга шетња у само девет дана за оба астронаута. Овог пута Линдгрен је носио одело са црвеним пругама, док је Кели носио одело без пруга. Из хипобаричне коморе Квест први је изашао Чел, и одмах се упутио на њену зенит страну где је покупио алат. Пратио га је Кели који је свој алат изнео са собом из коморе. Затим су се упутили ка свом радном месту на P6 сегменту греде станице. Када су тамо стигли, почели су са радом на допуни расхладног система амонијаком, што је трајало око 20 минута. Чел је затим уз помоћ шафилице склопио резервни радијатор, који је био у употреби од 2013. када је дошло до цурења амонијака у примарном систему. Тада су астронаути током шетње расхладни систем пребацили на резервни, заједно са резервним радијатором. Касније је установљено да је квар на другом месту, тако да су Чел и Линдгрен током ове шетње имали задатак да поново ставе у употребу примарни расхладни систем. Док је Чел радио на радијатору, Кели је радио на колицима за транспорт материјала по греди, а затим је и причврстио подупираче на једном делу греде, где су инжењери приметили појачане вибрације. Последњи задатак астронаута био је да склопљени резервни радијатор осигурају резама и преко поставе заштитну навлаку, али су контролори установили да за то неће имати времена, тако да је Чел поново употребио шафилицу и расклопио радијатор. Посао његовог склапања одрадиће се током неке од наредних свемирских шетњи. Шетња је трајала око сат времена дуже од планираних шест и по сати, али је проглашена успешном јер су одрађени сви примарни задаци.[38][39][40][41] Видео (Анимација)
380. МСС Експедиција 46
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Скот Кели
Сједињене Америчке Државе Тимоти Копра
21. децембар 2015.
12.45
21. децембар 2015.
16.01
3 сата 16 минута
Скот Кели ради на развођењу каблова
Тим Копра пред крај свемирске шетње у близини коморе Квест
Ово је била непланирана шетња, и њен главни циљ био је да се ослободи мала платформа („колица”) која се креће по шинама греде станице, а која се заглавила само десетак центиметара од места на којем је требало да је преузме роботска рука.[42][43] Контролори мисије одлучили су да је боље спровести шетњу пре доласка аутоматског брода за снабдевање Прогрес, чије је лансирање планирано за 21. децембар, а пристајање два дана касније. Због тога је шетња на брзину испланирана и одлучено је да се спроведе 21. децембра, само пар сати након лансирања Прогреса са космодрома Бајконур.[44][45][46]
Скот Кели носио је одело са црвеним пругама, и ово му је био трећи излазак у отворени свемир током једногодишње мисије на МСС, док је Тим Копра носио одело без пруга и ово му је био други излазак у отворени свемир, само пар дана по доласку на МСС. Тимоти Пик и Сергеј Волков помогли су двојици астронаута да обуку кабаста одела. По изласку из хипобаричне коморе Квест астронаути су се одмах упутили до греде станице где су померили ручне кочнице које су блокирале кретање „колица”. Пошто су тај посао одрадили релативно брзо, одлучено је да астронаути одраде и неколико послова који су били заказани за следећи планиран излазак почетком 2016. Кели је развео још један пар каблова, чије је постављање започето током шетње у новембру, док је Копра развео етернет кабал који ће се повезати са руским истраживачким модулом Наука када пристигне на станицу. Након тога су покупили и кутије са алатом које су остале „напољу” како би могли тај алат да користе при следећој шетњи. Шетња је трајала мало више од три сата, око пола сата краће од предвиђеног.[47][48][49] Видео (шетња почиње на 6:00:50)
Укупно трајање шетњи током 2015. године — 39 сати 37 минута.

Шетње свемиром током 2016. г.[уреди]

#
Свемирска
летелица
Учесници
Почетак (УТЦ)
Крај (УТЦ)
Трајање
381. МСС Експедиција 46
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Тимоти Копра
Уједињено Краљевство Тимоти Пик
15. јануар 2016.
12.48
15. јануар 2016.
17.31
4 сата 43 минута
Британски астронаут Тим Пик ради на припреми радног места на крају греде МСС. У позадини се виде огромни соларни панели станице.
Ово је био трећи излазак у отворени свемир за Копру, а при за Пика, који је уједно постао и први Британац који је шетао свемиром. Копра је носио одело са црвеним пругама, док је Пик носио одело без пруга (скроз бело). Примарни задатак шетње био је да се замени регулатор напона (енгл. Sequential Shunt Unit, SSU) на струјном кругу 1Б, који је прегорео 13. новембра 2015.[50] МСС поседује осам оваквих регулатора (и осам струјних кругова), и може без проблема да функционише са седам, али би у случају да још један откаже поједини системи станице морали да се угасе. Регулатори су величине осредњег путног кофера, и имају масу од око 100 килограма; они прихватају сву електричну енергију коју соларни панел произведе и претварају је у 160 V једносмерне струје; овај напонски ниво прослеђује енергију до система станице, који је додатно спуштају на 120 V. Вишак енергије који се не потроши враћа се до регулатора и ослобађа као топлота. Веза астронаута у контроли мисије био је астронаут Рид Вајзман, који је 2013. учествовао у шетњи током које је такође замењен један регулатор. Хипобаричну комору Квест први је напустио Копра, који је са собом понео резервни део. За њим је изашао Пик (којег је Копра фотографисао за успомену) који је са собом понео велику торбу са кабловима, чије је развођење био други задатак шетње. Када је кроз прозор видео Британца, Скот Кели му је преко радија поручио: „Хеј Тим, баш је кул видети британску заставу како излази напоље. Истраживала је по целом свету, а сада истражује свемир”. Оба астронаута отишла су до крајње десног сегмента греде МСС, где се налазио покварени SSU. Припремили су се за замену, а затим сачекали да станица уђе у ноћни сегмент орбите, што је било неопходно из сигурносних разлога (панели производе велику количину енергије када су осунчани и SSU се доста загреју од протицања струје). Копра је помоћу гидоре отпустио вијак који држи SSU у месту, а затим га шафилицом скроз одвио. Пик му је додао нови SSU, који је без проблема уграђен. Када су примарни задатак успешно обавили, прешли су на остале послове — Пик је почео са развођењем каблова у близини лабораторије Дестини, док је Копра прешао на уградњу малог вентила. Након мањих потешкоћа због скученог простора (између два модула) Копра је успешно уградио вентил. Међутим, тада је приметио мехур воде у кациги свог одела, и осетио да се задњи део комуникационе капе мало натопио водом. Контролори мисије одлучили су да шетњу одмах прекину из предострожности. Астронаути су се вратили до коморе Квест где су их спремно чекали Скот Кели и три руске колеге (Волков, Маленченко и Корнијенко), који су Копри помогли да брзо скине кацигу. Затим су све детаљно фотографисали, и обојицу „шетача” извукли из свемирских одела.[51][52][53] Видео (Анимација)
382. МСС Експедиција 46
EVA 3
Русија Јуриј Маленченко
Русија Сергеј Волков
3. фебруар 2016.
12.55
3. фебруар 2016.
17.40
4 сата 45 минута
Маленченко и Волков у модулу Пирс пред излазак у отворени свемир.
Маленченко наноси слој заштитне фолије на разне материјале.
За овај излазак у отворени свемир руски космонаути носили су одела Орлан М и оба су била са плавим пругама. Била је ово четврта шетња свемиром у каријери за Волкова, а шеста за Маленченка, који је своју прву шетњу свемиром спровео још током 1990их на свемирској станици Мир. Шетња је спроведена из модула Пирс руског сегмента станице. Након што је притисак унутар модула сведен на вакуум космонаути су своја свемирска одела пребацили на унутрашње напајање, а затим и отворили врата. Први је изашао Волков, са задатком да ретроградно од станице симболично ослободи USB меморију на којој су поруке и видео снимци које су космонаути у мају 2015. на станици снимили у част 70. годишњице победе у Другом светском рату. Меморија је увијена у два стара пешкира који више нису потребни на станици, како би имала довољну масу да падне ка Земљи и изгори, да не би постала део свемирског отпада у орбити. Након тога, космонаути су прикупили узорке са спољашњости врата модула Пирс, као и са механизма за затварање и отварање поклопца прозора бр. 8 сервисног модула Звезда. Затим су прешли на главни задатак шетње, а то је прикупљање експеримента Expose-R агенције ЕСА. Овај експеримент излаже биолошке и биохемијске узорке негостољубивим условима свемира. Када су успешно уклонили тај експеримент, на његово место уградили су нови — рус. Выносливость (издржљивост), којим се испитује утицај свемирског окружења на разне материјале. На другој страни модула заменили су касету другог експеримента са сличним циљем. Последњи задатак на тој локацији био је да се један од инструмената, који мери кретање издувних гасова из ракетних мотора станице, заротира 90 степени како би прикупио опсежнија мерења. Последњи задатак космонаута био је да спроведу експеримент рус. Реставрация (рестаурација, обнова). У склопу овог експеримента Маленченко је посебно конструисаним алатом на различите материјале наносио слој заштитне фолије. На основу прикупљених података инжењери ће видети да ли је могуће одређене делове екстеријера руских модула пресвући заштитном фолијом, како би се њихов животни век додатно продужио. Током овог посла космонаути су имали мањих проблема са фолијом која се пар пута заглавила унутар алата, тако да су заједно морали да га отворе и одглаве је. Тиме су Волков и Маленченко завршили све задатке, па су се око 45 минута пре планираног времена вратили у модул Пирс и затворили врата, чиме је шетња окончана.[54][55][56][57] Видео (Анимација)
383. МСС Експедиција 48
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Џефри Вилијамс
Сједињене Америчке Државе Кетлин Рубинс
19. август 2016.[58]
12.04
19. август 2016.
18.02
5 сати 58 минута
Џеф Вилијамс током првог изласка у отворени свемир Експедиције 48.
Провера рукавица је обавезна након сваке шетње свемиром.
Ово је био четврти излазак у отворени свемир за Вилијамса, који је носио одело са црвеним пругама, а први за Кејт Рубенс, која је носила одело без пруга. По изласку кроз врата хипобаричне коморе Квест, упутили су се до платформе за екстерно складиштење 2 (енгл. External stowage platform 2, ESP 2) где је Кејт покупила постоље, а затим су се преко лабораторије Дестини упутили ка „предњем” сегменту станице. Џеф је своје постоље узео са европског модула Колумбо. Први задатак астронаута био је да причврсте своја постоља која ће касније користити да лакше раде на уградњи међународног адаптера за пристајање (енгл. International Docking Adapter, IDA), што је био примарни циљ шетње. Након тога, привремено су причврстили адаптер помоћу трегера, након чега се роботска рука која га је држала у месту одмакла. Кејт и Џеф су затим повезали електричне инсталације и каблове за пренос података, након чега је јапански астронаут Такуја Ониши из унутрашњости станице дао команду да се куке адаптера покрену и трајно га причврсте за МСС. Затим су астронаути повезали још неколико каблова и уградили два ретрорефлектора која ће летелице користити за навигацију при приласку станици. Када су завршили са тим, Кејт и Џеф прешли су на развођење каблова за следећи адаптер. При крају тог посла Џеф је почео слабије да чује преко својих слушалица, па су контролори решили да шетњу заврше јер су сви задаци успешно обављени. Након повратка у станицу, Ониши и космонаут Анатолиј Иванишин помогли су им да скину свемирска одела.[59][60] Видео (Анимација)
384. МСС Експедиција 48
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Џефри Вилијамс
Сједињене Америчке Државе Кетлин Рубинс
1. септембар 2016.
11.53
1. септембар 2016.
18.41
6 сати 48 минута
Џеф Вилијамс и Кејт Рубенс прекривају радијатор који су на почетку шетње склопили.
Само две седмице након прве заједничке шетње, Џеф и Кејт поново су изашли у отворени свемир. И овог пута Џеф је носио одело са црвеним пругама, док је Кејт носила одело без пруга. По изласку из хипобаричне коморе обоје су се упутили ка соларним панелима на левој страни греде станице. Први и најважнији задатак ове шетње био је да се скупи радијатор који је отворен када је дошло до проблема са једним од стандардних радијатора на станици. Пошто је проблем са претходним отклоњен, овај је требало скупити. Кејт је надгледала, а Џеф је помоћу модификоване шафилице (енгл. Pistol Grip Tool) скупио радијатор. Након тога, заједно су навукли термалну заштиту (покров) преко склопљеног радијатора и учврстили је. Следећи посао за Џефа била је уградња нове екстерне камере у високој дефиницији (HD). Прво се попео на роботску руку којом је управљао Такуја Ониши, а затим је заменио покварени рефлектор и уградио нову камеру. Пошто је посао одрадио веома брзо, контролори су одлучили да угради и другу идентичну камеру на другом крају греде станице. И овај посао Џеф је успешно одрадио. У међувремену, Кејт је отишла до левог лежаја соларних панела и спровела детаљну инспекцију, а успут је дотезала вијке који су се временом олабавили. Након завршених свих задатака и неколико додатних, Џеф и Кејт су се вратили у комору Квест, чиме је шетња завршена.[61][62] Видео (Анимација)
Укупно трајање шетњи током 2016. године — 22 сата 14 минута.

Шетње свемиром током 2017. г.[уреди]

#
Свемирска
летелица
Учесници
Почетак (УТЦ)
Крај (УТЦ)
Трајање
385. МСС Експедиција 50
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Роберт Кимбро
Сједињене Америчке Државе Пеги Витсон
6. јануар 2017.
12.23
6. јануар 2017.
18.55
6 сати 32 минута
Пеги Витсон креће се по конструкцији греде Међународне свемирске станице.
Кимбро и Витсон уградили су три нове батерије, које мењају шест старих.[63][64] Видео (Анимација)
386. МСС Експедиција 50
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Роберт Кимбро
Француска Тома Песке
13. јануар 2017.
12.22
13. јануар 2017.
17.20
5 сати 58 минута
Тома Песке током своје прве свемирске шетње.
Кимбро и Песке наставили су посао започет седам дана раније и уградили још три нове батерије. Овим је завршена замена половине батерија Међународне свемирске станице. Астронаути су замену батерија одрадили за само три сата уместо планираних шест, па су успели да одраде и неколико додатних послова као припрему за будуће шетње.[65][66] Видео (Анимација)
387. МСС Експедиција 50
EVA 3
Сједињене Америчке Државе Роберт Кимбро
Француска Тома Песке
24. март 2017.
11.24
24. март 2017.
17.58
6 сати 34 минута
Песке ради на подмазивању роботске руке станице.
Кимбро и Песке извршили су припреме за релокацију адаптера за пристајање PMA. Након тога уградили су још две камере високе резолуције, а затим прешли на подмазивање врха роботске руке Канадарм 2. Песке је на крају извршио инспекцију вентила којима се контролише протицање амонијака кроз расхладни систем станице. Видео
388. МСС Експедиција 50
EVA 4
Сједињене Америчке Државе Роберт Кимбро
Сједињене Америчке Државе Пеги Витсон
30. март 2017.
12.29
30. март 2017.
19.33
7 сати 4 минута
Витсон и Кимбро раде на екстеријеру станице током ноћног дела орбите.
Кимбро и Витсон радили су на опремању једног од отвора модула Тренквилити металним штитовима и термалним покривкама. Након тога прешли су на недавно премештени адаптер PMA и на њега уградили сличну опрему и повезали га на напајање станице. На крају су извршили инспекцију надир отвора модула Хармони. Видео
389. МСС Експедиција 51
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Пеги Витсон
Сједињене Америчке Државе Џек Фишер
12. мај 2017.
13.08
12. мај 2017.
17.21
4 сата 13 минута
Џек Фишер ради на јапанском модулу МСС.
Витсон и Фишер заменили су кутију са авиоником која управља једном од палета са експериментима на екстеријеру станице. Затим су уградили микрометеоридни штит на предњи сегмент адаптера PMA−3. Након тога уградили су термалне облоге на Алфа-магнетни спектрометар и на малу роботску руку која се налази на јапанском модулу станице. Видео
390. МСС Експедиција 51
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Пеги Витсон
Сједињене Америчке Државе Џек Фишер
23. мај 2017.
12.20
23. мај 2017.
15.06
2 сата 46 минута
Џек Фишер позира за фотографију након што је уградио антену за бежични пренос података на екстеријер лабораторије Дестини.
Витсон и Фишер заменили су мултиплексер-демултиплексер (МДМ) који је отказао пар дана раније. На станици постоји резервни МДМ, али су контролори на Земљи одлучили да се одмах спроведе свемирска шетња и покварени део замени како би се обезбедила резерва. Након што су овај задатак успешно завршили, Витсон и Фишер уградили су још две антене за бежичну комуникацију које ће обезбедити бољу комуникацију са астронаутима током шетњи, као и бољи пренос видео сигнала са кацига њихових свемирских одела. Видео
391. МСС Експедиција 52
EVA 1
Русија Фјодор Јурчихин
Русија Сергеј Ризански
17. август 2017.
14.36
17. август 2017.
22.10
7 сати 34 минута
Јурчихин и Ризански лансирали су пет малих сателита, уградили су адаптер на сензор модула Поиск, сакупили су узорке са спољашњих површина прозора руског сегмента станице. Ово је уједно био први пут да је коришћено ново руско свемирско одело са ознаком „МКС”.[67][68] Видео
392. МСС Експедиција 53
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Рендолф Брезник
Сједињене Америчке Државе Марк Т. Ванде Хај
5. октобар 2017.
12.05
5. октобар 2017.
19.00
6 сати 55 минута
Брезник и Ванде Хај скинули су хватаљку на крају главне роботске руке станице (Канадарм2) и заменили је резервном која се налазила на екстерној платформи са резервним деловима. Замена је била неопходна јер је пар седмица раније хватаљка престала да ради. Остатак времена провели су активирајући нови део.
393. МСС Експедиција 53
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Рендолф Брезник
Сједињене Америчке Државе Марк Т. Ванде Хај
10. октобар 2017.
11.56
10. октобар 2017.
18.22
6 сати 26 минута
Ванде Хај ради на подмазивању хватаљке роботске руке Канадарм2.
Брезник и Ванде Хај почели су шетњу уградњом две нове камере. Након тога подмазали су навоје хватаљке роботске руке коју су уградили пар дана раније. Затим су на још једној камери заменили сочиво, а последњи задатак био је уклањање два рукохвата.
394. МСС Експедиција 53
EVA 3
Сједињене Америчке Државе Рендолф Брезник
Сједињене Америчке Државе Џозеф Акаба
20. октобар 2017.
11.47
20. октобар 2017.
18.36
6 сати 49 минута
Брезник и Акаба заменили су осигурач на управљачкој кутији роботске руке. Затим су уградили још једну нову камеру високе дефиниције и припремили роботску руку за будуће активности.
Укупно трајање шетњи током 2017. године — 60 сати 51 минут.

Шетње свемиром током 2018. г.[уреди]

#
Свемирска
летелица
Учесници
Почетак (УТЦ)
Крај (УТЦ)
Трајање
395. МСС Експедиција 54
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Марк Т. Ванде Хај
Сједињене Америчке Државе Скот Тингл
23. јануар 2018.
11.49
23. јануар 2018.
19.13
7 сати 24 минута
Скот Тингл ради изван станице на замени врха роботске руке Канадарм2.
Ванде Хај и Тингл су заменили врх роботске руке Канадарм2, који је у претходних неколико месеци почео успорено да ради, а повремено није радио уопште. Врх је замењен резервним, а стари је унет у станицу како би био враћен на Земљу и детаљно испитан узрок квара.
396. МСС Експедиција 54
EVA 2
Русија Александар Мисуркин
Русија Антон Шкаплеров
2. фебруар 2018.
15.34
2. фебруар 2018.
23.47
8 сати 13 минута
Космонаути пробају заптивеност одела пар дана пред излазак у отворени свемир.
Мисуркин и Шкаплеров заменили су електронску кутију за комуникацију на задњој страни модула Звезда. Стара кутија није била намењена за вађење, тако да су космонаути имали проблема да је уклоне, али су на крају успели. На њено место уградили су нову, која је опремљена најмодернијом електроником и која ће повећати проток података и моћи ће да комуницира са контролом мисије на Земљи преко руских комуникационих сателита најновије генерације.
397. МСС Експедиција 54
EVA 3
Сједињене Америчке Државе Марк Т. Ванде Хај
Јапан Норишиге Канај
16. фебруар 2018.
12.00
16. фебруар 2018.
17.57
5 сати 57 минута
Укупно трајање шетњи током 2018. године — 21 сат 34 минута.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. William Harwood (2007). „Current Space Demographics”. CBS News. Приступљено 26. 10. 2007. 
 2. National Aeronautics and Space Administration (29. 9. 2008). „Extravehicular Activities (EVA) Statistics Current as of 2/23/08”. NASA Office of Space Operations. Архивирано из оригинала на датум 8. 8. 2007. Приступљено 12. 8. 2007. 
 3. Alexander, Anikeev (11. 9. 2006). „Manned astronautics: facts and figures”. Приступљено 15. 9. 2006. 
 4. Дванаест жена које су учествовале у шетњама свемиром су: Светлана Савицкаја, Кетрин Саливен, Кетрин Торнтон, Линда Гудвин, Тамара Џерниган, Сузан Хелмс, Пеги Витсон, Хајдимари Стефанишн-Пајпер, Сунита Вилијамс, Никол Стот, Трејси Колдвел-Дајсон и Кетлин Рубинс.
 5. NASA (2005). „Walking to Olympus: An EVA Chronology” (PDF). As of April 29, 1997. NASA. Приступљено 4. 10. 2007. 
 6. Encyclopedia Astronautica (2007). „Women of Space”. Encyclopedia Astronautica. Приступљено 4. 10. 2007. 
 7. William Harwood (19. фебруар 2015). „Astronauts, spacesuits ready for spacewalk Saturday”. Spaceflightnow.com. Приступљено 21. фебруар 2015. 
 8. Sharon Gaudin (20. фебруар 2015). „NASA delays spacewalk for added suit check”. Computerworld.com. Приступљено 21. фебруар 2015. 
 9. Patrick Blau (21. фебруар 2015). „Re-Wiring ISS for Commercial Crew - Astronauts complete challenging EVA”. spaceflight101.com. Приступљено 22. фебруар 2015. 
 10. Marc Garcia (21. фебруар 2015). „First of Three Spacewalks Complete”. NASA. Приступљено 21. фебруар 2015. 
 11. Calla Cofield (21. фебруар 2015). „Astronauts Complete First of Three Spacewalks”. Space.com. Приступљено 21. фебруар 2015. 
 12. Pete Harding (21. фебруар 2015). „Astronauts complete opening EVA to re-wire ISS for commercial crew”. nasaspaceflight.com. Приступљено 21. фебруар 2015. 
 13. William Harwood (21. фебруар 2015). „Astronauts prep space station for commercial capsules”. Spaceflightnow.com. Приступљено 21. фебруар 2015. 
 14. MARCIA DUNN (21. фебруар 2015). „Spacewalking astronauts turn cable guys in 1st of 3 jobs”. seattletimes.com. Приступљено 21. фебруар 2015. 
 15. Mark Garcia (25. фебруар 2015). „Wilmore and Virts Begin Their Second Spacewalk”. НАСА. Приступљено 26. фебруар 2015. 
 16. Calla Cofield (25. фебруар 2015). „Astronauts Taking Spacewalk Outside Space Station Today: Watch Live”. Space.com. Приступљено 26. фебруар 2015. 
 17. Mark Garcia (25. фебруар 2015). „Virts, Wilmore Finish Second Spacewalk”. НАСА. Приступљено 26. фебруар 2015. 
 18. Pete Harding (25. фебруар 2015). „EVA-30 concluded latest ISS commercial crew preparations”. NASASpaceflight. Приступљено 26. фебруар 2015. 
 19. Patrick Blau (25. фебруар 2015). „ISS Spacewalkers continue Commercial Crew Preparations, service Canadarm2”. Spaceflight101.com. Приступљено 26. фебруар 2015. 
 20. Calla Cofield (25. фебруар 2015). „Astronaut Reports Minor Water Leak in Spacesuit Helmet After Spacewalk”. Space.com. Приступљено 26. фебруар 2015. 
 21. William Harwood (25. фебруар 2015). „Successful spacewalk ends with water leak”. Spaceflightnow.com. Приступљено 26. фебруар 2015. 
 22. Mark Garcia (25. фебруар 2015). „Virts Reports Small Amount of Water in Helmet”. НАСА. Приступљено 27. фебруар 2015. 
 23. Mark Garcia (27. фебруар 2015). „Station Managers “Go” For Sunday Spacewalk”. НАСА. Приступљено 27. фебруар 2015. 
 24. Mark Garcia (1. март 2015). „Virts and Wilmore Start Third Spacewalk”. НАСА. Приступљено 2. март 2015. 
 25. Mark Garcia (1. март 2015). „Virts and Wilmore Install Booms and Antennas”. НАСА. Приступљено 2. март 2015. 
 26. Mark Garcia (1. март 2015). „Virts and Wilmore Complete Spacewalk Trilogy”. НАСА. Приступљено 2. март 2015. 
 27. Robert Z. Pearlman (1. март 2015). „Astronauts Add Antennas, Cables to Space Station in 3rd Spacewalk”. Space.com. Приступљено 2. март 2015. 
 28. Chris Bergin (1. март 2015). „Spacewalkers install new comms system for future vehicles”. Nasaspaceflight.com. Приступљено 2. март 2015. 
 29. William Harwood (1. март 2015). „Astronauts install antennas for commercial crew capsules”. Spaceflightnow.com. Приступљено 2. март 2015. 
 30. Patrick Blau (1. март 2015). „Spacewalkers install new Visiting Vehicle Communications System on ISS”. Spaceflight101.com. Приступљено 2. март 2015. 
 31. David Štula (10. август 2015). „RS-41: Cosmonaut duo complete the only Russian spacewalk of 2015”. NASAspaceflight.com. Приступљено 17. август 2015. 
 32. Patrick Blau (10. август 2015). „Window Cleaning to Antenna Installation - EVA Duo completes Long Task List”. Spaceflight101.com. Приступљено 17. август 2015. 
 33. Anatoly Zak (10. август 2015). „Cosmonauts complete spacewalk”. Russianspaceweb.com. Приступљено 17. август 2015. 
 34. Mark Garcia (28. октобар 2015). „NASA Astronauts Complete Their First Spacewalk”. НАСА. Приступљено 29. 10. 2015. 
 35. Pete Harding (28. октобар 2015). „EVA-32: Astronauts complete seven hour spacewalk”. Nasaspaceflight.com. Приступљено 29. 10. 2015. 
 36. William Harwood (28. октобар 2015). „Station astronauts complete tedious spacewalk”. Spaceflightnow.com. Приступљено 29. 10. 2015. 
 37. „ISS Astronauts work Overtime in challenging Maintenance Spacewalk”. Spaceflight101.com. 28. октобар 2015. Приступљено 29. 10. 2015. 
 38. „Spacewalking Duo returns ISS Cooling System to Service in challenging Battle with Connectors”. Spaceflight101.com. 6. новембар 2015. Приступљено 8. 11. 2015. 
 39. William Harwood (6. новембар 2015). „Spacewalkers reconfigure station cooling system”. Spaceflightnow.com. Приступљено 8. 11. 2015. 
 40. Pete Harding (6. новембар 2015). „Astronauts complete EVA-33 spacewalk to reconfigure solar array cooling system”. Nasaspaceflight.com. Приступљено 8. 11. 2015. 
 41. Mark Garcia (6. новембар 2015). „Pair of NASA Astronauts Wrap Up Second Spacewalk”. НАСА. Приступљено 8. 11. 2015. 
 42. khumphries. „Unscheduled Spacewalk Likely on Monday”. НАСА. Приступљено 24. 12. 2015. 
 43. „Space Station Crew prepares for Urgent Spacewalk to recover ISS Robotics System”. Spaceflight101.com. Приступљено 24. 12. 2015. 
 44. Mark Garcia. „Station Managers “GO” For Monday Morning Spacewalk”. НАСА. Приступљено 24. 12. 2015. 
 45. „ISS Crew to perform Unscheduled Spacewalk for Robotic Transporter Troubleshooting”. Spaceflight101.com. Приступљено 24. 12. 2015. 
 46. William Harwood. „Unscheduled spacewalk on tap Monday”. Spaceflightnow.com. Приступљено 24. 12. 2015. 
 47. Mark Garcia. „Astronauts Make Quick Work of Short Spacewalk”. НАСА. Приступљено 23. 12. 2015. 
 48. „Stuck ISS Robotic Transporter freed up by Spacewalking Duo”. Spaceflight101.com. Приступљено 23. 12. 2015. 
 49. Pete Harding. „EVA successfully frees stuck CETA cart outside ISS”. Nasaspaceflight.com. Приступљено 23. 12. 2015. 
 50. JASON RHIAN. „ISS encounters power failure, can’t be fixed until 2016”. Spaceflightinsider.com. Приступљено 15. 1. 2016. 
 51. „Svemirska šetnja skraćena zbog curenja vode u kacigi astronauta”. Блиц). Приступљено 15. 1. 2016. 
 52. Mark Garcia. „Spacewalk Ends Early After Water Detected in Helmet”. НАСА. Приступљено 15. 1. 2016. 
 53. Pete Harding. „Astronauts repair ISS power Channel – first spacewalk for UK ends early”. Nasaspaceflight.com. Приступљено 15. 1. 2016. 
 54. „РОССИЙСКИЕ КОСМОНАВТЫ УСПЕШНО ЗАВЕРШИЛИ РАБОТЫ НА ВНЕШНЕЙ ПОВЕРХНОСТИ МКС”. Роскосмос. Приступљено 4. 2. 2016. 
 55. Garcia, Mark. „Second Spacewalk of Year Complete”. НАСА. Приступљено 3. 2. 2016. 
 56. Lewin, Sarah. „Russian Spacewalkers Maintain Experiments, Launch Ceremonial Flash Drive Into Space”. Space.com. Приступљено 3. 2. 2016. 
 57. Blau, Patrick. „Cosmonauts check off all Objectives in Experiment-Oriented Spacewalk”. Spaceflight101.com. Приступљено 3. 2. 2016. 
 58. Clark, Stephen. „Dragon cargo craft reaches port at International Space Station”. spaceflightnow.com. Приступљено 22. 7. 2016. 
 59. Blau, Patrick. „First Commercial Crew Docking Port established aboard ISS in challenging Spacewalk”. Spaceflight101. Приступљено 22. 8. 2016. 
 60. Harwood, William. „Spacewalkers attach docking adapter to space station for commercial vehicles”. Spaceflightnow. Приступљено 22. 8. 2016. 
 61. Blau, Patrick. „ISS Spacewalkers install new external HD Cameras, retract Thermal Radiator”. Spaceflight101. Приступљено 2. 9. 2016. 
 62. Harding, Pete. „EVA-37 installs first external HD cameras and conducts TTCR retract task”. Nasaspaceflight. Приступљено 2. 9. 2016. 
 63. Patrick Blau. „Veteran Spacewalkers connect new Space Station Batteries, race through long Task List”. Spaceflight101.com. Приступљено 12. 1. 2017. 
 64. William Harwood. „Spacewalkers continue space station battery refresh with successful EVA”. Spaceflightnow.com. Приступљено 12. 1. 2017. 
 65. Hanneke Weitering. „Astronauts Breeze Through Spacewalk to Boost Space Station Power Grid”. Space.com. Приступљено 14. 1. 2017. 
 66. Pete Harding. „EVA-39: Spacewalkers complete the upgrading of ISS batteries”. Nasaspaceflight.com. Приступљено 14. 1. 2017. 
 67. Blau, Patrick. „Russian Spacewalkers Collect Overtime in Busy EVA for Satellite Release, Sampling & External Outfitting”. Приступљено 20. 8. 2017. 
 68. Harwood, William. „Russian cosmonauts complete long spacewalk”. Приступљено 18. 8. 2017.