Споменик стрељаним родољубима из Борче

С Википедије, слободне енциклопедије
Споменик стрељаним родољубима из Борче
Споменик стрељаним родољубима из Борче
Опште информације
МестоПанчево
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанка1920.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Споменик стрељаним родољубима из Борче налази се у Панчеву, на Тргу Мученика, у непосредној близини Железничке станице - Панчево – Тамиш и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Подигнут је 1920. године у част стрељаних родољуба из Борче, који су на том месту стрељани 23. септембра 1914. године. Израђен је од цигала и измалтерисан. На доњем делу, који је четвртастог облика, на све четири стране уграђене су плоче од црног мермера са исписаним текстом који је посвећен овом догађају.

Источна страна: „Спомен борчанима који су стрељани 23. септембра 1914. године за време светског рата у у Панчеву”
Јужна страна: „Преки суд заповедништва Мађарске краљевске народне усташке бригаде својом пресудом бр. 3626/1914. осудио је на смрт стрељањем: Лазара Радомирова, Саву Паскуља, Георгија Станкова, Живојина Ристића, Михајла Станковића, Илију Обрадовића, Љубомира Хорара, Живојина Молдована, Стевана Аћимовића, Јована Жебељана, борчанске становнике због њиховог националног рада, а који је по пресуди оквалификован као велеиздаја”
Северна страна: „Овај споменик подигли су грађани града Панчева Уз припомоћ општине Борче како би се одужили сенима стрељаних народних мученика.”
Западна страна: „Стрељање је извршено 23. септембра 1914. г. у почетку крвавог светског рата на месту на којем је овај споменик подигнут. Сенат самоуправног града Панчева решењем својим бр. 11838/1920. г. назвао је овај трг мученичким тргом како би се одужио сенима народних мученика.”

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Споменик стрељаним родољубима из Борче”. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Архивирано из оригинала 17. 07. 2020. г. Приступљено 17. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]