Споменик Арменију

С Википедије, слободне енциклопедије
Споменик Арминија
Hermannsdenkmal
Hermannsdenkmal
ЛокацијаТеутобуршка шума, Северна Рајна-Вестфалија, Немачка
ГрадитељЕрнст фон Бандел
ТипСпоменик
Висина53.44 метара
Поч. градње1838
Крај градње1985
ПосвећењеАрминију

Споменик Арменију (нем. Hermannsdenkmal) је споменик у Немачкој, савезној држави Северна Рајна-Вестфалија. Висок је 368 метара, што га чини највећим спомеником у Немачкој. Налази се у Детмолду, на високом брду Теутберг. Споменик је подигнут у сећању на Арминија и битку у Теутобуршкој шуми када су германска племена уједињена под Арминијем победила три римске легијe. На споменику је написано:

Deutsche Einigkeit, meine Stärke - meine Stärke, Deutschlands Macht.
Немачко јединство, моја снага - моја снага, немачка моћ.

Споменик је подигнут између 1838. и 1875. у знак сећања на херуског ратног поглавицу Арминија и његову победу над Римом у бици код Тевтобуршке шуме 9. године нове ере. Када је статуа изграђена, веровало се да је њена локација била у близини првобитног места битке, иако стручњаци сада сматрају да је вероватније да се битка одиграла у близини Калкризеа, око 100 км северозападно.[1]

Данас[уреди | уреди извор]

Детаљан приказ

Споменик је једна од најпопуларнијих туристичких дестинација у Немачкој са преко 530.000 посетилаца годишње. На основу статуе се може попети, пружајући широк поглед на пејзаж преко околног дрвећа.

Од 1972. године, Арменијева трка [de] (нем. Hermannslauf) почиње код споменика сваког априла. Поред споменика води дугачка обележена пешачка стаза позната као Арменијева стаза [de] (нем. Hermannsweg). Од 2008. године, споменик је део означене туристичке трасе Пут споменика̄ [de] (нем. Straße der Monumente).

Током грмљавине, споменик често ударају громови због његове истакнутости. Немачка мрежа детекције грмљавине је забележила 234 удара годишње на статуу или близу ње.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Deutsche Welle. „Unearthing the mysteries of the 'battle that created Germany' | DW | 25.07.2017”. DW.COM (на језику: енглески). Приступљено 31. 8. 2018. 
  2. ^ „Top 20 lightning densities”. Lightning maps. Blitztong.org.