Споменик Бори Вукмировићу и Рамизу Садику

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Споменик Бори Вукмировићу и Рамизу Садику
Spomenik Bori Vukmirovi'u i Ramiyu Sadiku.jpg
Споменик Бори Вукмировићу и Рамизу Садику
Опште информације
МестоЛандовица
ОпштинаПризрен
Држава Србија
Време настанка1943./1963.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЦентар за очување културне баштине на Косову и Метохији Лепосавић

Споменик Бори Вукмировићу и Рамизу Садику се налази на месту где су 10. априла 1943. године убијени народни хероји Боро Вукмировић и Рамиз Садику. Због своје заједничке борбе против окупатора и погибије, секретари Обласног комитета Комунистичке партије Југославије постали су временом симбол народноослободилачке борбе Косова и Метохије.

Око споменика налази се Спомен Парк са Спомен-чесмом. Спомен-парк са спомеником представља непокретно културно добро као споменик културе.

Споменик је урађен у облику обелиска са мозаиком и спомен-чесмом. Подигнут је 30. новембра 1963. године, а аутори су архитекта М. Пецић, скулптор Светомир Арсић-Басара и сликар Х. Ћатовић.

Основ за упис у регистар[уреди]

  • За споменик: Решење Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Приштини, бр. 931 од 15. 12. 1967. г. Закон о заштити споменика културе (Сл. гласник СРС бр. 3/66).
  • За спомен парк са спомеником: Решење Завода за урбанизам и заштиту споменика културе и природе општине Призрен, бр 621 од 28. 5. 1968. г. Закон о заштити споменика културе (Сл. гласник СРС бр. 3/66).

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.