Споменик Дванаест беба у Бањалуци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Споменик „12 беба”
S pomenik 12 beba.jpg

Споменик Дванаест беба је споменик подигнут у сјећање на дванаест бањалучких беба које су умрле 1992. године због недостатка кисеоника. Споменик се налази у центру Бањалуке испред Музеја савремене умјетности Републике Српске.
Ратне, 1992 године међународна заједница није дозволила да се из Београда допреми кисеоник до бањолучког породилишта, а трагичне посљедице те одлуке биле су да је, од 13 беба којима је био неопходан кисеоник, 12 преминуло. [1] У Одјељењу за интензивну његу бањалучког породилишта, од 22. маја до 19. јуна 1992. умрло је 12 беба.
Потребан кисеоник било је немогуће доставити копненим путем до Бањалуке због блокаде праваца према Србији, па је једина алтернатива била ваздушни пут. Међутим, Савјет безбједности УН забранио је летове над територијом БиХ, па је тако онемогућено летење авиону који је требало да из Београда достави кисеоник Бањалуци. [2]

Скулптура „Живот“[уреди]

Легенда, на српском и енглеском језику

Скулптура која представља централни дио споменика је названа „Живот“, и дјело је српске вајарке Маје Милић-Алексић. Скулптура „Живот“ представља мајчину утробу и прекинути круг живота. Унутар круга се налази дванаест покретних листова који симболизију дванаест срца умрлих беба.
Споменик је изграђен од висококвалитетног материјала, а изграђене су и прилазне стазе и плоче са освјетљењем. Постављења је и легенда исписана на српском и енглеском језику. [3]
Ово спомен-обиљежје представља симбол мира и бриге, те антиратну поруку, која говори да сви неспоразуми треба да се рјешавају дијалогом. [3]


Нека знају сви да ниједну ноћ у ових 20 година нисам заспала мирно, а да нисам помислила на своје уснуло чедо. Ми, мајке настрадале дјеце, држаћемо се заклетве и док смо живе причаћемо о страхоти која нам се десила, како би људи сазнали о злу и нечовјештву страних моћника, поруила је једна од мајки страдалих беба.

— Жељка Тубић, за "РТРС" 22. мај 2012.

[4]

То је било вријеме када је недостајао разум на свим странама. Тај велики свијет, у који смо тада имали повјерења, показао се потпуно нехуманим, јер је само један телефонски позив могао спасити ову дјецу, тиме што би био одобрен лет авиона са кисеоником, подсјетио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

— Милорад Додик, за "РТРС" 22. мај 2012.

[5]

„Коридор живота”[уреди]

У Посавини је 1992. године организована и спроведена једна од највећих војних и хуманитарних операција Војске Републике Српске. Усмјерена је била на пробој коридора према Србији и стварању јединствене територије Републике Српске. Западни дио РС почела је да захвата несташица хране и лијекова а у бањолучком породилишту је умрло 12 беба. Ова операција, у продуженом периоду трајала је од љета до октобра 1992. године, мада је већ након прва три дана операције коридор пробијен. [6]

Историја[уреди]

Споменик је подигнут на иницијативу Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, а откривен 23. децембра 2008. године. Споменик су открила браћа и сестре умрлих беба, а њихови родитељи су полижили букет од 12 бијелих ружа и триаестом бијелом ружом посвећеној Слађани Кобас, која је преминула 14 година касније.

Улица у насељу Паприковац у којој се налази Клинички центар Бањалука носи назив „Дванаест беба“. Гроб Дванаест беба се налази на Новом гробљу у Бањој Луци.

Порука[уреди]

На крају текста који се налази на табли испред споменика преминулим бебама стоји и порука - Зато, не заборавимо овај страшни злочин и спријечимо сваки будући!

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ "12 беба" Архивирано на сајту Wayback Machine (јануар 10, 2014) (на језику: енглески) http://www.srbizasrbe.net Архивирано на сајту Wayback Machine (јануар 6, 2014) (на језику: енглески)
  2. ^ Сјећање на страдале http://www.rtrs.tv
  3. 3,0 3,1 Спомен обиљежје http://www.glassrpske.com
  4. ^ Жељка Тубић Исповјест мајке
  5. ^ Милорад Додик Предсједник Републике Српске
  6. ^ РТРС Књига генерала Симића

Извори[уреди]