Пређи на садржај

Споменик жртвама рације у Новом Саду

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Споменик Жртвама Рације)
Споменик Жртвама Рације
Споменик Жртвама Рације - "Породица"
Опште информације
МестоНови Сад
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Време настанка1971.
Тип културног добраЗнаменито место од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе града Новог Сада
www.novisadbastina.rs

Споменик жртвама рације у Новом Саду је подигнут 1971. године и представља знаменито место као непокретно културно добро од великог значаја.[1]

Историја

[уреди | уреди извор]

У Новом Саду, на кеју који данас носи име Кеј жртава рације, фашистички окупатор је у такозваној „јануарској рацији“ од 21. до 23. јануара 1942. извршио масовно стрељање више од хиљаду недужних грађана Новог Сада. На том месту подигнута је бронзана композиција „Породица“, висока 4 m, посвећена жртвама палим у Другом светском рату.

Изглед споменика

[уреди | уреди извор]

Споменик је рад вајара Јована Солдатовића и откривен је 1971. године. Почетком 1992. споменик је употпуњен са још 78 бронзаних плоча које је израдио исти вајар. На четири плоче (три са текстом на српском и једна на хебрејском језику) исписане су основне информације о догађају, а на 66 плоча имена убијених личности. Између плоча са текстовима ритмички су распоређене плоче украшене симболима Давидове звезде (4 плоче), крста (2) и оцила (1). Испод споменика се налазе плоче са текстовима на српском, мађарском, словачком и хебрејском језику.

Реконструкција насилно уклоњених плоча је извршена 2004. године.

Галерија

[уреди | уреди извор]

Референце

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]

Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.