Споменик Светозара Милетића у Новом Саду

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Споменик Светозара Милетића у Новом Саду
Spomenik Mileticu.jpg
Споменик Светозара Милетића
Опште информације
МестоНови Сад
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Време настанка1939.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе града Новог Сада
СедиштеНови Сад
АдресаБулевар Михајла Пупина бр. 22 21000
Званични веб-сајт

Споменик Светозара Милетића у Новом Саду се налази на Тргу слободе испред Градске куће, Oткривен је 1. октобра 1939. године и представља непокретно културно добро као споменик културе. од великог значаја. На тадашњем Тргу Ослобођења је одржана велика свечаност уз присуство високих званица, бројних делегација и грађана. Свечаност је отворио др Александар Моч, председник Одбора за подизање споменика и тадашњи председник Матице српске.[1]

Споменик је рад Ивана Мештровића, посвећен је Светозару Милетићу (1826—1901) најзначајнијем вођи Српског народа у Хабзбуршкој монархији, посланику, адвокату и градоначелнику Новог Сада. [2] Фигура је изливена у бронзи и постављена на четвртасти постамент од сивог гранита, док је Милетић је приказан у натприродној величини, гологлав, са пелерином и уздигнутом десном руком.

Споменик је био уклоњен са Трга за време Другог светског рата али је већ 1944. године враћен на своје место, на иницијативу историчара Васе Стајића. На нови постамент од сивог мермера вајар Павле Радовановић уклесао је, 1951. године, текст: „Светозар Милетић 1826 – 1901. рад Ивана Мештровића 1939“.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Време, 1939. бр. 6355, 2. октобар.
  2. ^ Град Нови сад/Споменик Светозару Милетићу

Спољашње везе[уреди | уреди извор]