Споменик братства и јединства

С Википедије, слободне енциклопедије
Споменик револуције у Приштини

Споменик братства и јединства у Приштини[1], познат и као Споменик Револуције, је посвећен палим борцима НОБ-а у Другом светском рату. Подигнут је на централном тргу 1961. године по идејном решењу вајара Миодрага Живковића.

Споменик се налазио на Тргу братства и јединства које је трг носио од изградње 1961. године до рата на Косову 1999. године. После интервенције НАТО снага 2000. или 2001. године трг мења име у Трг Адема Јашарија, на којем му је постављен споменик, као националном хероју.[2]

Изглед споменика[уреди | уреди извор]

По расписаном националном конкурсу 1959. године, споменик је постављен 1961. године. У склопу споменика се налази обелиск, висине 22 метра, са три стуба који се отварају као букет и скулптуре која осликава осморо партизанских фигура које су смештене десет метара испред обелиска. Ту се првобитно налазила фонтана на другој страни обелиска, супротно од партизанских фигура, иако је ово нестало као део измена седамдесетих година. Обелиск, скулптуре и фонтана су чинили јединствену целину са тргом.

Покушаји рушења[уреди | уреди извор]

Однос доживела је реакцију у виду рушења споменика из социјалистичких времена, укључујући меморијале Народно-ослободилачке борбе. После доласка НАТО на Косово и Метохију, постављан је динамит како би се споменик оштетио. Поново 2010. године, администрација Косова, такође је покушала да сруши споменик. План је обухватио изградњу подземног паркиралишта и подизање статуе Адему Јашарију, мада се овај пројекат није реализовао.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Skulpture-srbija.com Is For Sale”. Архивирано из оригинала на датум 28. 02. 2017. Приступљено 24. 07. 2017. 
  2. ^ Kosovo 2.0/Spomenik između bratstva i jedinstva i Adema Jašarija[мртва веза]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]