Споменик жртвама рације у Новом Саду

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Споменик Жртвама Рације
Spomenik žrtvama racije.jpg
Споменик Жртвама Рације - "Породица"
Опште информације
Место Нови Сад
Општина Нови Сад
Држава  Србија
Време настанка 1971.
Тип културног добра Знаменито место од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе града Новог Сада
Седиште Нови Сад
Адреса Булевар Михајла Пупина бр. 22 21000
Званични веб-сајт

Споменик жртвама рације у Новом Саду је подигнут 1971. године и представља знаменито место као непокретно културно добро од великог значаја.[1]

Историја[уреди]

У Новом Саду, на кеју који данас носи име Кеј жртава рације, фашистички окупатор је у такозваној „јануарској рацији“ од 21. до 23. јануара 1942. извршио масовно стрељање више од хиљаду недужних грађана Новог Сада. На том месту подигнута је бронзана композиција „Породица“, висока 4 m, посвећена жртвама палим у Другом светском рату.

Изглед споменика[уреди]

Споменик је рад вајара Јована Солдатовића и откривен је 1971. године. Почетком 1992. споменик је употпуњен са још 78 бронзаних плоча које је израдио исти вајар. На четири плоче (три са текстом на српском и једна на хебрејском језику) исписане су основне информације о догађају, а на 66 плоча имена убијених личности. Између плоча са текстовима ритмички су распоређене плоче украшене симболима Давидове звезде (4 плоче), крста (2) и оцила (1). Испод споменика се налазе плоче са текствима на српском, мађарском, словачком и хебрејском језику.

Реконструкција насилно уклоњених плоча је извршена 2004. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.