Споменик са костурницом стрељаних жртава у Драгинцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Споменик са костурницом стрељаних жртава у Драгинцу
Споменик и костурница
Опште информације
МестоДрагинац
ОпштинаЛозница
Држава Србија
Време настанка1941/1961.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.vaza.co.rs

Споменик са костурницом стрељаних жртава у Драгинцу, код Лознице, обележава гробницу у којој су 1961. године скупљени посмртни остаци стрељаних житеља Јадра 1941. године. Меморијални спомен комплекс представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Историјат[уреди | уреди извор]

Легенда

У јесен 1941. године немачка војска је кренула у офанзиву са циљем да поврати изгубљене територије у Србији. Једна експедиција се упутила ка Крупњу али је на мосту преко Јадра код места званог Гајића Стена у близини Драгинца заустављена и разбијена од стране партизанских одреда 14. октобра 1941. године.

Немци су као одмазду за овај пораз из Драгинца и околине сакупили и потом на неколико места у Драгинцу стрељали укупно 2.950 лица. Након тога су их све затрпали у заједничке гробнице. Ове гробнице су после рата уређене и обележене, а 1961. године сви посмртни остаци су пренети у заједничку гробницу изван села. Гробница је обележена гранитним спомеником висине 7 метара, аутора Остоје Горданића Балканског. На споменику и гробници су исписани спомен-текстови. На месту ранијих гробница остале су уређене хумке на којима се налазе плоче са стиховима Ђорђа Радишића.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „naslovi.net/Dačić na komemoraciji žrtvama u Dragincu”. Архивирано из оригинала 04. 03. 2016. г. Приступљено 07. 10. 2015. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.