Споменик на Кеју у Новом Саду

Из Википедије, слободне енциклопедије
Споменик на Кеју у Новом Саду
Spomenik žrtvama racije.jpg
Споменик на Кеју
Опште информације
Место Нови Сад
Општина Нови Сад
Држава  Србија
Време настанка 21-23 јануар 1942/подигнут 1971.
Тип културног добра Знаменито место од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе града Новог Сада
Седиште Нови Сад
Адреса Булевар Михајла Пупина бр. 22 21000
Званични веб-сајт

Споменик на Кеју у Новом Саду је подигнут 1971. године и представља знаменито место као непокретно културно добро од великог значаја.[1]

Историја[уреди]

У Новом Саду, на кеју који данас носи име Кеј жртава рације, фашистички окупатор је у такозваној „јануарској рацији“ од 21. до 23. јануара 1942. извршио масовно стрељање више од хиљаду недужних грађана Новог Сада. На том месту подигнута је бронзана композиција „Породица“, висока 4 m, посвећена жртвама палим у Другом светском рату.

Изглед споменика[уреди]

Споменик је рад вајара Јована Солдатовића и откривен је 1971. године. Почетком 1992. споменик је употпуњен са још 78 бронзаних плоча које је израдио исти вајар. На четири плоче (три са текстом на српском и једна на хебрејском језику) исписане су основне информације о догађају, а на 66 плоча имена убијених личности. Између плоча са текстовима ритмички су распоређене плоче украшене симболима Давидове звезде (4 плоче), крста (2) и оцила (1). Испод споменика се налазе плоче са текствима на српском, мађарском, словачком и хебрејском језику.

Реконструкција насилно уклоњених плоча је извршена 2004. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај ове странице је написан према опису споменика културе из Списка свих споменика, са званичног сајта: Интернет презентација САНУ-Споменици културе у Србији. Дозволу за коришћење података можете погледати овде.