Споменик природе Парк Бландаш

С Википедије, слободне енциклопедије

Парк Бландаш налази се у Кикинди, недалеко од центра града. Подигнут је 1896. године. Главни улаз у парк је из улице Бранка Вујина, а споредни из Дистричке улице. Парк је заштићен и представља значајно природно добро III категорије.

Инфо табла на улазу у парк

Историја[уреди | уреди извор]

Године 1896, град је од Торонталске газдинске заједнице откупио земљиште, са циљем да за грађане Кикинде направи пријатан простор за одмор. Парк је добио назив „Планташка башта“, а у оквиру њега, отворен је и угоститељски објекат. Током 120 година постојања, парк је мењао имена: „Варошки врт“, „Народна башта“, „Велики парк“ и коначно „Парк Бландаш“, које се и данас користи. Поред првобитине, да служи као место за одмор грађанима Кикинде, парк је имао и друге намене. У другој половини двадесетог века, у њему се налазио бициклистички саобраћајни полигон. Просторије некадашњег ресторана служиле су за окупљање чланова организација Млади извиђачи и Радио аматери. Данас парк углавном служи као место за рекреацију.[1]

Површина и уређење парка[уреди | уреди извор]

Парк заузима површину од 2 ha 40 a и 45 m2. Део парка ближи главном улазу, уређен је у „француском стилу“. Француски стил одликује геометријска тачност и симетрија у садњи биљака. Простор унутар правилно сађеног шимшира предвиђен је за цветне детаље. Овај део парка знатно је мањи од дела који је уређен у типично „енглеском стилу“, са травњацима између група стабала и појединачног дрвећа.

Дрвеће у парку[уреди | уреди извор]

У парку се налази око 700 стабала. 40 врста, форма и варијетета дрвећа заступљено је у парку. Већи део су лишћари (29 врста), а мањи четинари (11 врста). Алеја кестена простире се целом дужином главне стазе парка. У дну парка налази се ветрозаштитни појас од стабала јавора и црне тополе. У парку се посебно истичу примерци храста лужњака, платана, софоре, беле и црне тополе импресивних димензија.

Заштита[уреди | уреди извор]

На предлог Завода за заштиту природе Србије, парк је, због свог културно-историјског значаја, планске организације вртно-архитектонских елемената и разноврсности биљних врста, стављен под заштиту као споменик природе и утврђен је као значајно природно добро III категорије.[2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]