Споменик у Араповој долини у Лесковцу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Споменик у Араповој долини.

Споменик у Араповој (Гавриној) долини у Лесковцу подигнут је у такозваној Араповој долини, на брду Хисар у Лесковцу, поред кога су два хоризонтално положена камена са следећим текстовима:

Овде су немачки фашисти стрељали 500 родољуба, међу којима 320 Рома 11 дсцембра 1941. године.

Прелети нас птицо и блистај у пламену. Ти си уснула сан у нашем камену.

Поред споменика је и девет хумки које су оплемењене зеленилом и свака од њих обележена са по четири камена величине 100х40х40 центиметара. Централни споменик је урађен од камених блокова различите величине поређаних у знаку строја људи, жена и деце. Стрељани су тако поређани, што је на каменим блоковима изражено издубљеним симболима.

Споменик је 11. децембра 1973. rодине открио Добривоје Аранђеловић, председник лесковачке општине. Том приликом је наступило културно-уметничхо друштно Рома из Ниша проrрамом „Огори ме, горо песмом својом, нек зора бисери именима нашим" у режији Гордане Томић Радојевић. У спомен стрељаног кларинетисте Шефкета Ибраимовића изведена је песма „Циганска је туга преголема", која је постала свајеврсна химна Рома. Аутор обележја је проф. Богдан Богдановић, архитекта из Београда, а текста Борислав Здравковић, професор Гимназије у Лесковцу.

На споменику је нетачан податак о стрељанима. Стрељано је 293 Рома, шест Јевреја и 11 Срба.[1]

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Стојковић Ж., Ракић Х., Трајковић В. ( 2007), Спомен обележја у лесковачком крају, Народни музеј Лесковац, Општински одбор СУБНОР-а, Лесковац.