Спомен-костурница у Кичеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Детаљ са спомен-костурнице у Кичеву

Спомен-костурница у Кичеву је меморијално здање изграђено на брду Китино кале у центру града.

Општи подаци[уреди | уреди извор]

Изградња костурнице је завршена 1968. године.[1] У крипти се налазе посмртни остаци 511 палих бораца НОБ-а и жртава фашистичког терора из кичевског краја, похрањени у лимене кутије.[2]

Међу 511 остатака, налази се и 196 посмртних остатака палих бораца и жртава фашизма који нису из кичевског краја, али су тамо погинули. Међу сахрањенима у костурници налазе се, међу осталима, песник Кочо Рацин и народни хероји Мирко Милевски и Ибе Паликућа.

Костурница је израђена од мермера и полукружног је облика. На зиду костурнице налази се бронзани рељеф, који приказује мотиве борбе против непријатеља, оплакивање жртава и ношење рањеника. Аутор рељефа је вајар Јордан Грабулоски.

Лево и десно од рељефа на зиду стоји девет мермерних плоча на којима су уклесана имена сахрањених у гробници. Испред рељефа налази се надгробни камен са уписаним годинама „1941 – 1945“.[2]

Изнад костурнице је плато са којег се пружа поглед на град и долину.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kicevo.gov.mk Архивирано на сајту Wayback Machine (22. септембар 2013), приступљено 31. октобра 2011.
  2. ^ а б Ђорђи Трајковски. Преглед на спомениците и спомен-обележјата во СР Македонија. „Републички завод за заштита на спомениците на културата“, Скопље 1986. година, 109. стр.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]