Споразум о специјалним паралелним односима

С Википедије, слободне енциклопедије
Бански двор
Сједиште Председника Републике Српске у вријеме потписивања Споразума, гдје је исти и потписан на дан 26. септембар 2006. године

Споразум о специјалним паралелним везама је назив споразума потписаног између Републике Српске и Републике Србије.

Овај споразум је потписан ради развијања сарадње између Српске и Србије у областима привреде и коришћења привредних ресурса, планирања, приватизације и денационализације, науке и технологије, образовања, културе и спорта, здравства и социјалне политике, туризма и заштите околине, информисања, заштите слобода и права грађана, као и сузбијање криминала. Потреба за овим споразумом је настала у историјским околностима који су обиљежили распад Југославије, а у којој су грађани Републике Српске и Републике Србије живјели заједно до њеног распада. Како је распад Југославије проузрокован грађанским ратом довео до раздвајања Срба као већинског народа Републике Српске и Републике Србије, Споразум о специјалним паралелним везама је имао за циљ да обнови насилно покидане природне везе између једног народа.

Историја[уреди | уреди извор]

Биро Владе Републике Српске (1992—2002)[уреди | уреди извор]

Влада Републике Српске је на сједници од 15. априла 1992. године донијела Одлуку о оснивању политичког и економског представништва Републике Српске у Београду. Задатак Бироа Владе Републике Српске био је да исказује, остварује и развија сарадњу са одговарајућим органима Југославије и других република унутар исте, те надлежних органа и институција у области политичких односа, економске, културне и друге сарадње од интереса за Републику Српску.

Споразум о специјалним паралелним везама[уреди | уреди извор]

Председник Републике Српске Мирко Шаровић је 5. марта 2001. године у Бањалуци заједно са Председником Савезне Републике Југославије Војиславом Коштуницом потписао историјски Споразум о специјалним паралелним везама СРЈ и Републике Српске. Скупштина Савезне Републике Југославије је ратификовала Споразум о специјалним паралелним везама СРЈ и Републике Српске 10. маја 2001. године у Београду.

Након раздруживања Савезне Републике Југославије, односно обнове независности Републике Србије, Република Српска и Република Србија су у новим околностима приступиле обнови Споразума о специјалним паралелним везама.

Споразум о специјалним паралелним односима[уреди | уреди извор]

Председник Републике Српске Драган Чавић и Председник Републике Србије Борис Тадић, Председник Владе Републике Српске Милорад Додик и Председник Владе Републике Србије Војислав Коштуница, су на дан 26. септембар 2006. у Банском двору, сједишту Председника Републике Српске у Бањалуци, потписали Споразум о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије. Даном ступања на снагу овог споразума престао је да важи Споразум о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Савезне Републике Југославије који је потписан 5. марта 2001. године у Бањалуци.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Службени гласник Републике Српске, број 5/92 66
  • Службени гласник Републике Српске, број 13/92 67
  • Службени гласник Републике Српске, број 6/93 68
  • Службени гласник Републике Српске, број 9/96 69
  • Службени гласник Републике Српске, број 59/01

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]