Спорт (хортикултура)

С Википедије, слободне енциклопедије
Соматска мутација пигмента листа
сибирског бреста - спорт.

Спорт (од енг. sport - игра (игра природе)) је соматска (вегетативна) мутација настала у једној ћелији соматског ткива, а деобом ове ћелије мутација захвата већи или мањи део биљке. Вегетативним размножавањем ткива захваћеног мутацијом може се добити нова сорта. Иако могу да настану спонтано и на некалемљеним биљкама, чешће су на калемљеним услед утицаја подлоге на племку.

Порекло термина[уреди | уреди извор]

У XVII веку енглески баштовани уочавају да промене које се разликују од остатка биљке, које настају као последица мутације пупољка, могу да се фиксирају калемљењем. Називају их "спортовима", а овај метод, као и сам термин, се и данас користи у хортикултури за размножавање жалосних и пирамидалних форми, као и индивидуа са панашираним и обојеним листовима или оних са промењеном бојом и/или формом цвета.

Врсте спортова[уреди | уреди извор]

Посебно су честе мутације одсуства пигмента у ћелији. Митозом овако мутирана ћелија даје панаширана ткива листа, и већина сорти типа ‘Aureovariegata’, ‘Albovariegata’, ‘Maculeata’... су настале фиксирањем настале промене. Промена пигмента у листу даје црвенолисне, љубичасте или жуте спортове типа 'Sangvineum', 'Atropurpureum', 'Luteum'. Промене форми листа 'Laciniatim', 'Diseсtum', 'Filiformis'... су такође последица спортова. Мутације грана су основа за сорте типа 'Tortilosa', 'Pendula', 'Prostrata'. Слично је и са плодовима и цветовима, који мењају број латица, сорте типа 'Plena' или боју.

Сорте ружа - спортови[уреди | уреди извор]

Велики је број сорти ружа који је настао као “спорт” неке раније синтетисане сорте и фиксиран је вегетативним размножавањем. Од 842 сорте колекције ружа Киш у Панчеву за 491 се зна порекло (родитељски пар) или сорта од које је нова сорта настала соматском мутацијом. Од тог броја 19 сорти (3.87%) настало је као спорт. Приметна је тенденција појединих сорти ка мутацијама што је случај са сортом 'Peace' или 'Kortes Perfecta'.

'Baron Girod de l'Ain'
'Eugene Furst'
'Chicago Peace'
'Peace'
'Pink La Sevillana'
'La Sevillana'
         Сорте ружа из колекције "Киш" Панчево настале као спорт
Име сорте група аутор(и) година синтезе спорт сорте
'Climbing Bettina'
CL
Meilland
1958.
'Bettina'
'Carlita'
TH
Kamrad
1975.
'Carina'
'New Dawn'
CL
Dreer-Somerset
1930.
'Dr W.van Fleet'
'Baron Girod de l'Ain'
HP
Reverchon
1897.
'Eugene Furst'
'Mexicana'
TH
Boerner-Jackson & Perkins
1966.
'Kordes' Perfecta'
'Kordes' Perfecta Superior'
TH
Kordes
1963.
'Kortes Perfecta'
'Pink La Sevillana'
FL
Meilland / Strobel
1984.
'La Sevillana'
'The Fairy'
GC
Bentall
1932.
'Lady Godiva'
'Blanc Lafayette'
FL
Wirtz & Eicke
1936.
'Lafayette'
'Pink Meillandina'
MI
Meilland
1982.
'Meijikatar'
'Gabriella'
FL
Berggren / Kordes
1977.
'Mercedes'
'Vatertag'
PO
Tantau
1959.
'Muttertag'
'Kronenbourg'
TH
McGredy
1964.
'Peace'
'Chicago Peace'
TH
Johnston
1962.
'Peace'
'Caribia'
TH
Wheatcroft
1972.
'Piccadilly'
'Grand Stripe'
TH
Mc Cummings
1963.
'Pink Peace'
'Weisse Queen Elizabeth'
FL
Banner
1965.
'Queen Elizabeth'
'Modern Times'
TH
Verbeek
1951.
'Red Better Times'
'Fee'
TH
Martens
1987.
'Sylvia'

Легенда: CL- пузавица, TH- чајно хибридна, FL- флорибунда, HP- хибрид перпетуал, GC- покривач тла, MI- минијатурна, PO- полианта

Литература[уреди | уреди извор]

  • Tootill, E. (1984): The Penguin Dictionary of Botany. Market House Books Ltd.
  • Грбић, М. (2004): Производња садног материјала - Вегетативно размножавање украсног дрвећа и жбуња. Универзитет у Београду. Београд ISBN 86-7602-009-4
  • Đukić, M., Grbić, M., Skočajić, D., & Đunisijević, D. (2003): Spontana pojava atipičnih oblika promenljivosti u organogenezi nekih drvenastih sadnica. XV simpozijum Jugoslovenskog društva za fiziologiju biljaka. Program i izvodi saopštenja, Vrdnik: 57
  • Грбић, М., Мијановић, О., & Киш, Ђ. (1997): Збирка сортних ружа у Панчеву као потенцијални генетички ресурс за синтезу нових сорти. Симпозијум са међународним учешћем "Биљни и животињски генетички ресурси Југославије" Златибор. (Савремена пољопривреда Vol XX 3-4, Нови Сад: 319-26)