Сребрна вода

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Сребрна вода је конвенционални назив за препарате који садрже различите облике сребра, најчешће у воденом вехикулуму. То могу бити суспензије наночестица металног сребра (тзв. колоидно сребро), раствори који садрже јоне сребра или препарати у којима су једињења сребра везана за протеине дисперговане у води. Ови препарати се налазе у слободном промету на тржишту већине земаља и значајно варирају по свом садржају.

Сребрна вода се данас рекламира као универзални антибиотик без нежељеног дејства. Међутим, у студији спроведеној 1995. године на 9 препарата колоидног сребра, два производа су већ садржала микроорганизме, четири су показала антибактеријско дејство in vitro, а концентрација сребра је имала тенденцију да опада са временом у свим препаратима. Америчка Агенција за храну и лекове (ФДА) је у својим испитивањима нашла да су препарати колоидног сребра садржали између 15,2% и 124% од декларисаног садржаја. С обзиром на то да сребро може да проузрокује аргирију, те да вероватноћа добијања аргирије директно зависи од количине слободног сребра, као и антибактеријска моћ „сребрне воде“, то је ФДА донела закључак да »опасност од употребе препарата колоидног сребра превазилази било коју очекивану корист«.[1]

Између 1993. и 2002. у САД је пријављено 11 случајева аргирије повезане са употребом сребрне воде. Насупрот тврдњама продаваца сребрне воде, пријављени су случајеви појаве резистенције бактерија на сребров јон.

Референце[уреди]

  1. ^ http://www.srebrnavoda.biz www.srebrnavoda.biz

Спољашње везе[уреди]

Star of life.svgМолимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).