Средоземно море

Из Википедије, слободне енциклопедије

Средоземно море (краће Средоземље) или Медитеранско море (краће Медитеран) је море које се налази између Европе на северу, Азије на истоку и Африке на југу, а повезано је са Атлантским океаном кроз Гибралтарски мореуз на западу, са Индијским океаном на југоистоку преко Суецког канала и Црвеног мора, а са Црним морем преко Босфора. Земље које окружују Средоземно море називају се земљама Средоземља, а цело подручје мора и обалних земаља Средоземље.

Површина овог мора износи 2,509 милиона квадратних километара, салинитет му је 38 промила, највећа дубина 5121 метара (недалеко од Пелопонеза) а укупна запремина (отприлике) 3,7 милиона кубних километара. Средоземно море има негативни биланс дотока воде: лети испари 4690 кубних километара, а са падавинама и речним притокама добије свега 1830 кубних километара воде. Процена је да би без без сталног дотока воде из Атлантског океана кроз Гибралтарски мореуз, ово море потпуно пресушило за приближно 1500 година.

Снимак из сателита
Карта Средоземног мора

Поморски праг између Сицилије и тунишке обале дели Средоземље на источни и западни део. Други подводни праг лежи између шпанске и мароканске обале.

Средоземно море је заједно са Индијским океаном део прамора Тетис, које је нестало пре тридесетак милиона година због померања афричке и евроазијске континенталне плоче. Тектонска активност на Средоземљу је иначе веома изражена: у Италији су активни вулкани Етна и Везув.

Већа острва[уреди]

Мора[уреди]

Мора у оквиру Средоземног мора:

Земље[уреди]

Земље које имају излаз на Средоземно море су:

 1. Шпанија
 2. Француска
 3. Монако
 4. Италија
 5. Малта
 6. Словенија
 7. Хрватска
 8. Босна и Херцеговина
 9. Црна Гора
 10. Албанија
 11. Грчка
 12. Турска
 13. Кипар
 14. Сирија
 15. Либан
 16. Израел
 17. Египат
 18. Либија
 19. Тунис
 20. Алжир
 21. Мароко

Земље које немају излаз на Средоземно море, али се сматрају средоземним су:

 1. Србија
 2. Португал
 3. Бугарска
 4. Република Македонија
 5. Јордан

Осим што су делимично под утицајем медитеранске климе, УНЕСКО их помиње као земље Средоземља на основу следећих критеријума: - налазе се у регији Средоземља, - гравитирају том подручју - културом, традицијом и историјом су везане за то подручје.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]