Сремско војводство

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сремско војводство
Грб пр. Сремског војводства
Грб
Сремско војводство
Сремско Војводство
Географија
Континент Европа
Регија Срем
Главни град Сланкамен , Небојц
Друштво
Службени језик Српски
Религија Православље, Католицизам
Политика
Облик државе Монархија
 — Војвода Радослав Челник
Историја
Постојање  
 — Оснивање 1527
 — Укидање 1530
 — Статус Бивша Држава
Земље претходнице и наследнице
пр. Сремског војводства
Претходнице: Наследнице:
Coa Serbia Country History (Fojnica Armorial) (14th century).svg Царство Јована Ненада Османско царство Fictitious Ottoman flag 3.svg
Портал:Историја

Сремско војводство је било краткотрајна српска држава настала на територији Срема у 16. веку.[тражи се извор] Постојала је од 1527. године до 1530. године, са статусом вазалне државе у оквиру Османског царства, да би потом пала под директну османску власт.

Историја[уреди]

Оснивач Сремског војводства био је Радослав Челник. Он је првобитно службовао као врховни командант војске Царства Јована Ненада. После пада Ненадове државе, Челник је пришао Турцима и основао Сремско војводство, вазалну државу Османског царства. Прва престоница Срема је био град Сланкамен, где се и данас налазе остаци средњовековне тврђаве.

Војвода Челник је тајно преговарао са Хабзбурзима. Приликом једног турског похода, војвода је отишао у егзил. Када се вратио у Срем, његово војводство је било у знатно мањим границама, а нова престоница војводства је постао град Небојц, у близини Вуковара. Војводство је постојало до 1530. године, када је војвода Челник склопио споразум са Хабзбурзима и повукао се на хабзбуршку територију, одричући се Сремског војводства.

Литература[уреди]

Види још[уреди]