Сремско војводство

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сремско војводство
Грб пр. Сремског војводства
Грб
Сремско војводство
Сремско Војводство
Географија
Континент Европа
Регија Срем
Главни град Сланкамен , Небојц
Друштво
Службени језик Српски
Религија Православље, Католицизам
Политика
Облик државе Монархија
 — Војвода Радослав Челник
Историја
Постојање  
 — Оснивање 1527
 — Укидање 1530
 — Статус Бивша Држава
Земље претходнице и наследнице
пр. Сремског војводства
Претходнице: Наследнице:
Coa Serbia Country History (Fojnica Armorial) (14th century).svg Царство Јована Ненада Османско царство Fictitious Ottoman flag 3.svg
Портал:Историја

Сремско војводство је било краткотрајна српска држава настала на територији Срема у 16. веку.[тражи се извор] Постојала је од 1527. године до 1530. године, са статусом вазалне државе у оквиру Османског царства, да би потом пала под директну османску власт.

Историја[уреди]

Оснивач Сремског војводства био је Радослав Челник. Он је првобитно службовао као врховни командант војске Царства Јована Ненада. После пада Ненадове државе, Челник је пришао Турцима и основао Сремско војводство, вазалну државу Османског царства. Прва престоница Срема је био град Сланкамен, где се и данас налазе остаци средњовековне тврђаве.

Војвода Челник је тајно преговарао са Хабзбурзима. Приликом једног турског похода, војвода је отишао у егзил. Када се вратио у Срем, његово војводство је било у знатно мањим границама, а нова престоница војводства је постао град Небојц, у близини Вуковара. Војводство је постојало до 1530. године, када је војвода Челник склопио споразум са Хабзбурзима и повукао се на хабзбуршку територију, одричући се Сремског војводства.

Литература[уреди]

Види још[уреди]