Српска Православна црква Светог Николе у Сакулама

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска Православна црква Светог Николе у Сакулама
Торањ православне цркве у Сакулама
Опште информације
МестоСакуле
ОпштинаОпово
Држава Србија
Време настанкаоко 1844.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Српска Православна црква Светог Николе у Сакулама, месту у општини Опово, подигнута је 1844. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Црква је посвећена Светом Николи, саграђена је као репрезентативна једнобродна грађевина разуђених фасада, изведена у класицистичком стилу. Северна и јужна фасада решене су са дубоким полукружно завршеним нишама у којима су смештени прозори, а на западном прочељу полукружно завршен прозор над порталом фланкирају две слепе нише истог облика и димензија. Унутрашња декорација поседује стилско јединство, будући да је настала као дело једне групе мајстора у кратком временском периоду. Иконопис Константина Пантелића из 1856/1857. године на олтарској прегради, архијерејском и Богородичином трону, чини целину са њиховим архитектонским конструкцијама и скулпторским радом (дверима, оплатом и резбаријом). Исти резбар је вероватно начинио и два налоња за целивајуће иконе, а по свој прилици истовремени су и орнаментални и фигурални украс на зидовима храма. У цркви се налазе још иконе из 18. и 19. века и једно оковано јеванђеље, штампано у Русији 1760. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Српска Православна црква Светог Николе у Сакулама”. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Архивирано из оригинала 07. 07. 2020. г. Приступљено 7. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.